Kancerogene namirnice i nelogičnosti: Zašto smijemo jesti ono što ne smijemo piti

Austrijski ogranak Greenpeacea testirao je 11 proizvoda poznatih proizvođača i pronašao kancerogene sastojke. Oni nastaju jakim zagrijavanjem palmina ulja koje se dodaje čokoladi, nugat kremama, margarinima, juhama iz vrećice. Greenpeace je stoga pozvao na strogo ograničavanje uporabe palmina ulja, a potrošače da pomno čitaju deklaracije na proizvodima.

Na upozorenja iz Greenpeacea austrijske su vlasti reagirale vrlo brzo, neki su proizvodi uklonjeni s polica trgovina. Nedavno su iz hrvatskih trgovina povučeni keksi s okusom jabuke Biskids. Sadžavali su štetni akrimalid koji nastaje prilikom prženja hrane. Prijava je stigla iz Nizozemske i Belgije preko europskog sustava brzog uzbunjivanja. Sanitarna inspekcija odmah je reagirala i povukla proizvod.

Što je akrimalid? Akrilamid je neurotoksin koji, ovisno o dozi, može izazvati neurološke poremećaje. Umjesto zakonski definiranih gornjih granica akrilamida, Europska komisija proizvođačima predlaže neobvezujuće indikativne vrijednosti – u prijevodu restorani mogu na istom ulju pržiti onoliko krumpirića koliko sami procijene da je u redu.

Kilogram prženih krumpirića iz restorna brze hrane sadržava 4.000 mikrograma akrilamida što je 8.000 puta više od maskimalne dopuštene količine iste te tvari u pitkoj vodi. Količina akrilamida u vodi zakonom je regulirana i ona smije biti minimalna. Stoga se potrošači s razlogom pitaju – zašto smiju jesti ono što ne smiju piti.

Razlog zašto se u industriji, uz repičino, maslinovo i suncokretovo ulje, ipak najviše upotrebljava palmino leži u njegovoj financijskoj isplativosti.

Europska agencija za sigurnost hrane pokrenula je raspravu o uporabi palmina ulja no zakonom nije ništa definirano. Prestali su ga upotrebljavati samo rijetki proizvođači, i to ponosno ističu na proizvodima, jer sadržava najveću količinu zasićenih masnih kiselina. Primjerice, s dvije žlice nekog nugat namaza prelazimo gornju granicu zasićenih masnih kiselina.

No, usprkos svim upozorenjima, teško će biti zaustaviti unosan posao s palminim uljem, piše HRT.

Facebook Komentari