Objavljivanje izvješća o Agrokoru kao uvod u akciju DORH-a?

Baraža brojki koje je vladin povjerenik u Agrokoru ispalio pred novinare pokazala je da je u Todorićevom koncernu, što god on govorio, dubioza itekako bilo. Hoće li uskoro uslijediti i kaznene prijave protiv odgovornih?

Dolazim u Cibonin toranj dvadesetak minuta prije najavljene prezentacije financijskih izvještaja poslovanja tvrtki iz sastava Agrokora, no pod Draženovim spomenikom već je parkirano pet-šest reportažnih kola, a predvorje je prepuno novinara i snimatelja i njihove opreme koje je dovoljno za prijenos jedne važnije utakmice. Čekamo pred liftovima, no ne puštaju nas jer, „nešto sređujemo još gore“. Kašnjenje, nakon odgode objave financijskih izvještaja i nakon što su glavni izvještaj, onaj samog koncerna Agrokor, najavili tek za ponedjeljak? Napokon stižemo u konferencijsku dvoranu na 20. katu kojom inače dominira konferencijski stol, no sad su u njoj posloženi stolci za nas, publiku. Čekamo. Vruće je. Ovakvu gužvu i iščekivanje nisam vidio još od onog Sanaderovog „Doviđenja i hvala na suradnji“ u Vladi. Ramljak stiže, kamere se pale, šou može početi. Materijale koje predstavlja dobivamo nakon nekoliko minuta, još tople od printera.

13,4 milijarde kuna otpisa kapitala, 2,2 milijarde kuna gubitka Konzuma i 50 posto otpisa međusobnih potraživanja kasnije, baraža brojki koja je pokazala da su revizori utvrdili brojne nepravilnosti u poslovanju Agrokora je završila. Iako bombastično zvuči, riječ je o otpisu vrijednosti koji se nakupljao godinama.

„Uljepšavanje bilance”

„Sada postaje jasno zbog čega je Ivica Todorić prije pet godina maknuo Konzum sa Zagrebačke burze – transparentnost u izvještavanju mu očito nije bio prioritet, dapače”, komentira za Deutsche Welle novinar Slobodne Dalmacije i Jutarnjeg lista Frenki Laušić. Novinarka Index.hr-a Oriana Ivković Novokmet kaže da je prema iznesenim podacima Todorić netočno prikazivao bilance i rezultate, uljepšavajući ih za potrebe kreditora i investitora. „Koliko točno još ne znamo, jer nije objavljeno konsolidirano izvješće, kao ni podaci za maticu Agrokor. Ramljakova prezentacija je rezultat zbroja nekonsolidiranih podataka, pa ostaje pitanje kako će izgledati konsolidirano izvješće. No sve skupa ukazuje da se u najvećoj hrvatskoj kompaniji muljalo i prepravljalo kako bi se prikazivali boljima nego što jesu, čime su dovodili u zabludu investitore i male dioničare i prikazivali nepostojeću dobit. To je prolazilo sve uz blagoslov revizora”, dodaje.

Uvod u akciju DORH-a

I dok neki stručnjaci kažu da bi mnoge hrvatske tvrtke propale kada bi se držale ovakvih standarda procjenjivanja vrijednosti imovine, drugi jasno ističu da nije riječ o „akrobacijama“ već jednostavno o varanju. Slaže se s time i kolegica Oriana Ivković Novokmet. „Lažiranje bilanci je kazneno djelo. Ipak, dvodnevnu prezentaciju (drugi dio je u ponedjeljak) doživljavam kao uvod u akciju DORH-a. Mislim da kaznenu prijavu možemo očekivati i zbog poslovnih i zbog političkih okolnosti. Neodrživa je i pozicija ministra Zdravka Marića, koji je bio Agrokorov izvršni direktor za strategiju i tržišta kapitala i prodavao obveznice Agrokora na temelju takvih, očito lažnih podataka“, zaključuje.

„Ako je točno da je Idea (Agrokorov trgovački lanac u Srbiji koji je 2014. spojen s Mercatorom) istovremeno knjižena u Konzumu i Mercatoru, makar na različite načine, onda će to teško biti samo nepravilnost. A to se odnosi i na neke druge stavke, poput knjiženja rabata kao troška, umjesto smanjenog prihoda i slične stavke“, ističe Frenki Laušić.

Unatoč velikim brojkama, vladin je povjerenik Ramljak samouvjereno poručio zaposlenicima Konzuma da ne moraju brinuti za radna mjesta, jer taj trgovački lanac posluje sve bolje i „do kraja godine bit će u plusu, a promet se vraća na prošlogodišnje brojke“, kako je ustvrdio. Oko Konzuma se ipak u potpunosti ne slažu revizori iz PwC-a i Ramljak, napominje Oriana Ivković Novokmet. „Revizori smatraju da je dokapitalizacija nužna, dok se Ramljak hvali dobrim poslovanjem. Analitičari s kojima sam razgovarala kažu da su Jamnica i Ledo zdrave kompanije, dok Konzum ima niz dubioza. No i to zdravlje je upitno ako imamo 29 milijardi kuna jamstava koja su tvrtke davale koncernu. Ona su samo spomenuta u bilješkama ali nisu još raspodijeljena ni uključena u izračune.”

Zabrinuti vjerovnici
Konačnu riječ o tome što će biti s Konzumom, ali i sa svim drugim tvrtkama iz sastava Agrokora ipak će imati vjerovnici. A njih bi mogla zabrinuti činjenica da su tvrtke unutar koncerna ovom revizijom otpisale 50 posto svojih međusobnih potraživanja (koja su uglavnom bila prema Konzumu). „Otpis potraživanja u budućoj nagodbi među vjerovnicima morat će biti veći od, recimo to tako, očekivanog“, kaže Laušić koji dodaje da su rezultati revizije ozbiljni, ali da je dobro to što je većina otpisa jednokratna i neće opterećivati poslovanje kompanija u budućnosti. „I ova revizija je pokazala da postoji 2,2 milijarde kuna prikrivanja tekućih troškova, koji nisu knjiženi kada su nastali, već su prebacivani na druga razdoblja kako bi se umanjile obveze. Da, sada su kompanije većinom očišćene od dubioza i kupcima će biti primamljive, ali samo ako se drastično otpišu potraživanja vjerovnika, u slučaju Konzuma i sto posto“, upozorava Laušić.

To “pojeftinjenje” kompanija sigurno će obradovati onoga tko procijeni da je njihov potencijal veći od onoga kakvim ga procjenjuje povjerenik, dodaje na to Oriana Ivković Novokmet. „Vladino restrukturiranje Agrokora svelo se na novo zaduženje od milijardu eura i netransparentno plaćanje dugova dijelu vjerovnika-dobavljača. Uz privremeno vijeće oni su zapravo prije nagodbe sve dogovorili s dijelom vjerovnika, jer su novi kreditori dobili kao jamstva najvredniju imovinu. Ramljak priprema rasprodaju tvrtki, koju je jednostavnije provesti uz ovakva poslovna izvješća jer tekuće razdoblje u usporedbi s njima djeluje mnogo bolje. Agrokor kakav poznajemo odlazi u povijest, a restrukturiranje pojedinih kompanija čeka nove vlasnike“, zaključuje novinarka Index.hr-a, piše Deutsche Welle.

Share This Article