Ipak zasad nema dogovora: Odgođeno glasovanje o ustavnim sucima i povjerenstvu za Agrokor

Ipak nije došlo do dogovora SDP-a i HDZ-a pa je glasovanje o osnivanju istražnog povjerenstva za Agrokor te izbor triju ustavnih sudaca – odgođeno. Do njega bi trebalo doći, ako dođe do dogovora idući tjedan na početku zasjedanja (srijeda), javlja HRT.

Vladajući su dogovorili imena članova budućeg povjerenstva iz HDZ-a i HNS-a, ali ne pristaju na zahtjev SDP-a – da članovi povjerenstva budu bivši ministri. No, SDP ne odustaje od zahtjeva – da u povjerenstvo uđu, kao predsjednik Orsat Miljenić i kao član Gordan Maras. Za osnivanje povjerenstva u Saboru ne treba dvotrećinska većina. Za odluku o ustavnim sucima potrebna je dvotrećinska većina. Tijekom rasprave i glasovanja u sabornici nije bilo zastupnika SDP-a i manjina.

Inače, vladajući i oporba odredili su način izbora ustavnih sudaca. Glasovat će se za svakog suca pojedinačno. “Dogovor je bio da se danas glasuje o povjerenstvu za Agrokor. HDZ ne želi glasovati o povjerenstvu, a za to ima priliku, izjavio je novinarima Gordan Maras. Nakon glasovanja o povjerenstvu možemo pristupiti glasovanju o ustavnim sucima, dodao je.

Članovi istražnog saborskog povjerenstva za Agrokor iz SDP-a bit će Gordan Maras i Orsat Miljenić, koji je predložen za predsjednika, potvrdio je SDP-ov Arsen Bauk. Ako ih vladajući odbiju, neće biti ni povjerenstva ni izbora ustavnih sudaca, kazao je. Rekao je i da će Klub SDP-a predložiti amandaman te da se nakon konzultacija s ostalim oporbenom strankama o devetom članu povjerenstva već danas mogu izglasati i istražno povjerenstvo i tri suca Ustavnog suda. Ponovio je kako SDP-u nije problematično to što predlažu bivše ministre jer, ističe, “naši se ministri nemaju čega stidjeti ni sramiti u tom povjerenstvu”. Nije htio komentirati informaciju da je prvobitni prijedlog predsjednika stranke Davora Bernardića bio da povjerenstvo vodi Franko Vidović.

U povjerenstvu bi trebao biti još jedan član iz oporbe, ali još nema informacije iz koje stranke. Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk izjavio je pak da, ako istražno povjerenstvo za Agrokor ne bude osnovano danas, sigurno će biti u srijedu. Mostov Tomislav Panenić kazao je da Most u povjerenstvo kani kao svoga člana kandidirati Nikolu Grmoju. U povjerenstvu bi trebali biti HDZ-ovci Josip Dolić, Ante Babić, Gvozdana Perić i Marija Jelkovac.

Branko Bačić nakon završetka sjednice Kluba HDZ-a nije iznosio previše detalja, samo je kazao: Donijeli smo odluku da se čim prije krene s povjerenstvom, za HDZ je situacija jasna, donijeli smo odluku da povjerenstvo krene s radom, ali da to ne bude uvjet za imenovanje sudaca”. “Mislimo, ali ne ucjenjujemo kao neki, da u tom povjerenstvu ne bi trebali sudjelovati bivši ministri, pogotovo ne ministri iz gospodarskog resora, pravosudnog resora, koji na ovaj ili onaj način mogu biti svjedoci u tom postupku”, dodao je.

Facebook Komentari