Revizija je pokazala oko 13 milijardi kuna manju vrijednost kompanija nego što je bila prikazana

Izvanredna uprava Agrokora u četvrtak u 15 sati javno na konferenciji za medije prezentira najvažnije nalaze revidiranih financijskih izvješća za ključne pojedinačne kompanije u sastavu Agrokor grupe, s izuzetkom Agrokora d.d.

Revizija je pokazala oko 13 milijardi kuna manju vrijednost kompanija nego što je bila prikazana.

Ante Ramljak naglasio je da će prezentirati samo pojedinih kompanija sastavnica koncerna. Neće prezentirati konsolidirane podatke i da neće još uvijek prezentirati podatke za sam Agrokor d.d.

“Prije svega bih se htio zahvaliti svim ljudima koji su radili na izradi ovog izvješća, zaista nije bilo lako”, rekao je Ramljak na početku.

“Vi znate da je Agrokor kao grupa kompleksan sustav koji bio razmješan raznim odnosima i sve ovo nije bilo lako raspetljati u kratkom roku. Međutim, došli smo do rezultata za koje vjerujemo da su to sada realni rezultati koji odražavaju realnu vrijednost kompanije.”

Uz Ramljaka je i Ines Lozić, članica uprave Konzuma i Vlado Bošnjak, prvi Ramljakov savjetnik za financije.

“Prezentirat ćemo revidirana izvješća kompanija u maloprodaji, poljoprivredi i prehrani: Tisak, Konzum, Belje, Vukip i PiK te Jamnica ROTO, Ledo i PiK Vrbovec.

Ugovor s PwC-om je potpisan 2. svibnja 2017. Revizija koje je proveo PwC obuhvaćala je 27 društava u Hrvatskoj i po tri u Srbiji i BiH. Revizija obuhvaća 98% grupne dobiti za 2016. godinu.”

Neto rezultat, gubitak u maloprodaju svih kompaniji u diviziji maloprodaja iznosi 2,247 milijarde kuna u 2016. od čega Konzum i Tisak čine preko 95 posto gubitak.

Grupa poljoprivreda gubitak od 327 miljuna kuna, od čega skoro 80 posto čini PIK Vinkovci, dok je u grupi prehrana ostvaren gubitak od 741 milijun kuna.

Kad se pogledaju brojke iz 2015. godine, Konzum dobit od 235 milijuna kuna, no stvarni gubitak je milijardu i 407 milijuna kuna.”

Ramljak je kazao da je takvo ponašanje vjerojatno išlo godinama, ali da to nije rezultat zbog čega je Agrokor došao u ovu situaciju.

“Konzum je imao gubitak iznad visine kapitala od 7,4 milijardi kuna – rekao je Ramljak i dodao da je u 2015. godini izvještavano da je Konzum imao pozitivan od 2,8 milijardi kuna, on je već tada imao više od 5 milijardi kuna gubitka iznad visine kapitala”, kazao je Ramljak.

“Ispravke vrijednosti imao je i Tisak. Neto 388 milijuna kuna u 2016. i njegov gubitak na kapitalu je 202 milijuna kuna.

Na kraju dolazimo do najbolje dijela kompanije, a to je divizija prehrane i to su najbolje kompanije, imaju dosta stabilno poslovanje i bez obzira na ispravke vrijednosti njihovo je poslovanje neupitno.

Ledo grupa je poslovala u 216. s 270 milijuna kuna, no ukupan kapital je 1,3 milijarde kuna. Morali smo napraviti neki ispravke, ali u odnosu na maloprodaju nisu toliko značajni. Da nije bilo tih ispravaka, većina ih dolazi od vrijednosnog usklađenja potraživanja unutar grupe.

Jamnica je poslovala, nakon ispravka, s gubitkom od 317 milijuna kuna u 2016. Kapital Jamnice je jako dobar, a većina minusa dolazi od otpisivanja prema Konzumu.

Kao što sam rekao, da nije bilo ovoga zakona revizor ne bi mogao ovo, bio bi “game ower”, to jest – stečaj. Sada imamo dobru podlogu, dobru osnovu, dobre brojke, znamo osnovu. Prvih par mjeseci rezultati su jako dobri, u prvih devet mjesec Konzum pokazuje operativnu dobit i to nam daje nadu da ćemo do kraja godine imate sve kompanije u sustavu u dobrom poslovanju.”

“Da, bilanca Agrokorovih kompanija vrijedi 13 milijardi manje”, kaže Ramljak.

Todorić rekao da je riječ o promjeni poslovne politike pa da je zbog toga došlo i do promjene računovodnih standarda, upitan je Ramljak nakon prezentacije revizorskog izvješća poslovanja Agrokorovih kompanija.

“Ja ne vidim uopće kako je moglo doći do promjene, on je rekao, poslovna politika. Ako se mijenja poslovna politika mijenjaju se računovodstveni standardi koji su međunarodno propisani… To je jednostavno nepotrebno komentirati. Mislim da to jednostavno nisu točne pretpostavke. Vi kad radite ovakvu reviziju, ja dopuštam da imate određeni okvir u kojem svatko od nas procijenjuje vrijednost boce i nikad se neće dogovoriti u lipu. Računovodstvni sistemi daju određeni okvir, ali ako izađete iz njega onda nema veze s realnim vrijednostima, a ovdje se jednostavno nije pratilo računovodstvene standarde. Ja neću govoriti danas je li došlo do zakonskih nepravilnosti dok u ponedjeljak nećemo sve imati završeno,” prenosi N1.

Prezentacija rezultata OVDJE.

Facebook Komentari