PRIJENOS Kliman: Stazić koji bi referendum za odcjepljenje Istre i oni koji su zviždali Predsjednici RH ne vole Hrvatsku

Izvješće o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2016., tema je o kojoj će u četvrtak raspravljati saborski zastupnici koji su radni dan započeli već uobičajenim zahtjevima za stankom.

Javio se Maras i kazao da je to jedna od najgorih uvreda koja se može nekome reći da ne voli Hrvatsku te smatra da je Jandroković trebao reagirati. No Jandroković je na to Marasu udijelio opomenu ustvrdivši da je očekivao da se Maras ispriča zbog Stazića, a nije to učinio.

HDZ-ov Antun Kliman prozvao je SDP-ova Nenada Stazića zbog poziva na referendum u Istri i prozvao njega i one koji su zviždali predsjednici Kolindi Grabar Kitarović kao one koji ne vole Hrvatsku.

Maras je kazao da će vjerojatno iznenaditi, ali da ne smatra Agrokor najvećim problemom u Hrvatskoj, već 100.000 ljudi koji odlaze iz Hrvatske, a HDZ-u se fućka. Njima je bitno da ostanu samo oni koje oni drže na svojoj apanaži – to je najveći problem Hrvatske, poručio je Maras.

Danas je povijesni dan za našu državu. Uzeo sam stanku da bih naglasio važnost ovog dana. Trebamo svi duboko udahnuti i pitati hoće li danas biti prekretnica. Danas ćemo saznati je li Todorić bio lopov, što se događalo svih ovih godina, ali to će biti samo početak. Više nema bježanja, danas ćemo se suočiti s velikim dijelom istine i to je dobro. Možda je neugodno sad se suočiti s problemima, ali što se prije suočimo, lakše ćemo ih riješiti, poručio je Sinčić nakon stanke.

Čak pet saborskih klubova zatražilo je stanku zbog aktualne politčke situacije, odnosno, Ivan Sinčić iz Živog zida stanku je zatražio zbog Agokora i istražnog povjerenstva. SDP-ov zastupnik Gordan Maras kani govoriti o unutarpolitičkim i gospodarskim stvarima u Hrvatskoj, a HDZ-ov Branko Bačić o aktualnoj političkoj situaciji, kao i Mostov Miro Bulj.

Naime, Izvanredna uprava Agrokora u četvrtak u 15 sati javno će na konferenciji za medije prezentirati najvažnije nalaze revidiranih financijskih izvješća za ključne pojedinačne kompanije u sastavu Agrokor grupe, s izuzetkom Agrokora d.d.

Izvješće o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2016., tema je o kojoj će u četvrtak raspravljati Hrvatski sabor, pravobraniteljici Anki Slonjšak i lani je najviše pritužbi stizalo zbog problema u područjima socijalne zaštite, rada i zapošljavanja, mirovinskog osiguranja, pristupačnosti dobrima i uslugama.

Osobito je teško, upozorava Slonjšak, kršenje prava djece s teškoćama u razvoju zbog izostanka sustavne rane intervencije. Samo 40 posto djece s najtežim invaliditetom obuhvaćeno je nekim uslugama do sedme godine života i to pretežno uslugama koje osiguravaju udruge.

Iako je prošla godina donijela pozitivne trendove u zapošljavanju osoba s invaliditetom, ne ohrabruje podatak da su samo tri od 20 ministarstava, dva manje nego godinu prije, ispunila obvezu kvotnog zapošljavanja, to su ministarstva obrane i unutarnjih poslova te Ministarstvo za demografiju.

Obveznici kvotnog sustava su svi poslodavci sa najmanje 20 radnika, kvota se određuje u visini tri posto u odnosu na ukupan broj zaposlenih. Od 8720 obveznika, koliko ih je bilo lani u prosincu, samo njih 1048 je ispunilo obvezu. Više od četiri tisuće obveznika plaća naknadu za nezapošljavanje osoba s invaliditetom, na ime koje je lani u nadležni fond uplaćeno gotovo 189 milijuna kuna.

S druge pak strane, 979 poslodavaca lani je zapošljavalo više osoba s invaliditetom od propisane kvote, odnosno zapošljavali su ih iako nisu morali, piše N1.

Facebook Komentari