PRIJENOS Glasnović u Saboru: Imate ginekologa iz Gospića iz HDZ-a koji non-stop sprječava da se dozna istina o tome što se dogodilo u Lici

Saborski zastupnici plenarni radni tjedan u srijedu započeli su glasanjem o raspravljenim točkama.

Iako se pretpostavljalo da će zastupnici glasati o formiranju Istražnog povjerenstva za Agrokor, HDZ-ov Branko Bačić u Dnevniku Nove TV kazao je kako se to ipak neće dogoditi danas.

Kazao je kako dogovor sa SDP-om još nije postignut te da su prijepori nastali zbog odluke mogu li u povjerenstvu sjediti bivši vladini dužnosnici koji su donosili odluke vezane uz Agrokor.

Bačić je najavio kako bi Sabor o povjerenstvu mogao glasati u petak te da bi ono s radom počelo početkom studenog.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je prije početka sjednice kako je cilj vladajuće većine jasan – izabrati suce Ustavnog suda. Međutim, ne žele to povezivati s osnivanjem istražnog povjerenstva za Agrokor koje, naglasio je, treba raščistiti sve vezano uz taj koncern, a da se pritom ne ide u “jeftinu politizaciju”.

Naglasio je kako je želja HDZ-a i Vlade da se ispita sve vezano uz Agrokor, napominjući da je Vlada osigurala dodatnih pet milijuna kuna za rad DORH-a. “Da ima bilo kakvih razloga da se to zataškava, to se ne bi učinilo. Naš je interes da se sve oko Agrokora raščisti, da se vidi tko su odgovorne osobe, a da se pritom ne ide u jeftinu politizaciju”, poručio je.

Tijek sjednice Sabora pratite u nastavku:

Željko Reiner (HDZ) kazao je kako nitko nikada ne može opravdati obiteljsko nasilije niti nasilje bilo kakve vrste.

“Onaj tko počini obiteljsko nasilje mora biti sankcioniran. Postoje načini kako se to radi i jasno je da oni moraju otići sa svojih funkcija. Želim vrlo jasno reći kako nitko ne smije tolerirati obiteljsko nasilje. Mi nikada nismo rekli da je nasilje obrazac ponašanja SDP-a kad su se pojavili podaci o obiteljskom nasilju jednog njihova uvaženog člana”, kazao je Reiner.

Željko Glasnović (Neovisni za Hrvatsku) kazao je kako se u Hrvatskoj svakodnevno falsificira povijest.

“Tko danas traži zabranu četničkih simbola? Kriptokomunisti i kumrovečki đaci i dalje marširaju. Ništa nije riješeno po pitanju konfiscirane imovine. Postoje neki doktori povijesti, Bog nam pomogao, koji ne znaju je li Tito bio zločinac ili ne. Imate ginekologa iz Gospića iz HDZ-a koji non-stop sprječava da se dozna istina o tome što se dogodilo u Lici. Trogloditi prijete biskupu Košiću koji govori istinu. Predsjednici se zviždi u Istri jer je ona jedina predsjednica koja nije bila član komunističke partije”, kazao je Glasnović.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković kazao je kako će izvješće o radu vlade doći na dnevni red u sljedeća dva tjedna.

Davor Bernardić (SDP) kazao je kako u Saboru još nije podneseno izvješće o radu Vlade.

“Pozivam Plenkovića da dođe u Sabor i objasni zašto se protivi formiranju povjerenstva za Agrokor. Neka kaže u kakvoj je vezi s autorima Lex Agrokora”, kazao je Plenković.

Bernardić je kazao kako Plenković bježi od pravih problema.

“Ovo je Vlada bez ijednog rezultata”, kazao je Bernardić.

Rekao je kako verbalno i fizičko nasilje postaje normalni obrazac ponašanja za HDZ.

“To ne smijemo dopustiti. Krajnje je vrijeme da premijer dođe u Sabor i podnese izvješće o radu, to jest neradu njegove Vlade”, kazao je Bernardić.

Tomislav Panenić (Most) komentirao je slučaj privođenja župana Alojza Tomaševića zbog nasilja u obitelji.

“Nadam se da se župan ohladio i da može mirno donijeti odluku koju javnost od njega očekuje”, kazao je Panenić.

Osvrnuo se i na izjavu supruge Tomaševića koja tvrdi da je o nasilju upozorila premijera.

“Ne može se mail zagubiti u tajništvu. Pitam se zašto je raspušten županijski odbor HDZ-a. Svima nam je žao što je došlo do ovoga. Županov mandat i dalje traje i ne vidim da mu se išta dogodilo”, kazao je Panenić.

U ime kluba zastupnika Mosta Panenić je tražio stanku zbog aktualne političke situacije. Davor Bernardić (SDP) tražio je stanku zbog godišnjeg izvješća Vlade RH. Željko Glasnović (nezavisni) tražio je stanku zbog veličanja totalitarnih režima. Određena je stanka do 11:10 sati.

Izglasan je i Zakon o zaštiti životinja te izmjene Kaznenog zakona.

Zastupnici su jednoglasno izglasali Zakon o stambenom potrošačkom kreditiranju.

Zastupnici će pristupiti glasanju o prethodno raspravljenim točkama nakon kojeg će uslijediti stanka.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković (HDZ) na početku je izrazio zadovoljstvo što će se sjednice Sabora od sada prevoditi na hrvatski znakovni jezik gluhih osoba, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari