Medved u Glini: S 44 masovne grobnice Sisačko-moslavačka županija je, nakon Vukovarsko srijemske, županija s najviše masovnih grobnica

Ad

Stjepan Dvorneković, Stjepan Jakovljević, Mijo Kraker, Nikola Vrbanac te Katica i Dragica Rastovski imena su civila i hrvatskih branitelja koji su u jesen 1991. godine pogubljeni u Donjim Jamama pokraj Gline i pokopani u masovnu grobnicu.

Na mjestu te masovne grobnice u srijedu je otkriveno spomen obilježje – golubica. Spomenik su otkrili Milka Dvorneković, supruga ubijenog Stjepana i majka Josipa Dvornekovića koji je također stradao u Domovinskom ratu te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

“Otkrivanjem 76. spomen obilježja golubice obilježavamo 122. mjesto masovne grobnice u Hrvatskoj. S 44 masovne grobnice Sisačko-moslavačka županija je, nakon Vukovarsko srijemske, županija s najviše masovnih grobnica u kojima su bile pokopane žrtve velikosrpske agresije na Hrvatsku” – istaknuo je prilikom otkrivanja “golubice” Tomo Medved. Donje Jame su jedno od brojnih hrvatskih sela na Banovini koja su spaljena u jesen 1991. godine,stanovništvo raseljeno, a ukupno je 396 civila i hrvatskih branitelja na području Gline izgubilo život tijekom Domovinskog rata.

“Hrvatska će ustrajati na otkrivanju nestalih te kažnjavanju krivaca za ove zločine. U 25 godina od rata i stradavanja nemamo i dalje odgovor zašto agresor još nije kažnjen za zločine nad hrvatskim braniteljima i civilima. Štiti ćemo istinu o Domovinskom ratu i inzistirati na kažnjavanju zločinaca” – dodao je ministar Medved. “Krajem rujna i početkom listopada su ovi krajevima haračili velikosrpski okupatori i ubijali sve živo, i starce od 80 godina i djecu ispod deset godina. Žrtava bi bilo i više da hrvatski branitelji nisu civile izvlačili preko Kupe. Nažalost, danas u nekim stradalim selima više nitko ne živi i o tome moramo razmisliti u budućnosti. Danas ovom dijelu Hrvatske treba pomoći, ljudima treba osigurati uvjete da ovdje žive i u budućnosti” – istaknuo je župan sisačko-moslavački Ivo Žinić, prenosi Večernji list.

Facebook Komentari