U Beogradu u MVP pozvali hrvatskog diplomata i na pasja kola izvrijeđali Hrvate i Hrvatsku zbog zločinca JNA

Otpravnik poslova veleposlanstva Hrvatske u Beogradu pozvan je u Ministarstvo vanjskih poslova Srbije gdje mu je izrečen oštar prosvjed zbog reakcija službenog Zagreba na otkrivanje spomenika majoru JNA Milanu Tepiću u Beogradu.

Državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Srbije Nemanja Stevanović pozvao je na razgovor otpravnika poslova veleposlanstva Hrvatske u Ministarstvo vanjskih poslova Srbije, “radi izricanja oštrog protesta, zbog reakcije Ministarstva vanjskih i europskih poslova Hrvatske, kao i odgovarajućeg priopćenja za javnost, a povodom otkrivanja spomenika heroju JNA Milanu Tepiću”, priopćilo je Ministarstvo u Beogradu.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske jučer je uložilo oštar prosvjed veleposlanici Srbije u Zagrebu Miri Nikolić povodom otkrivanja spomenika majoru Tepiću uz ocjenu da to “potvrđuje da Republika Srbija i dalje nije spremna suočiti se s prošlošću i svojom ulogom u krvavom raspadu bivše SFRJ”, piše RTS.

Iz Zagreba je upozoreno na “neprihvatljivost ovakvih odluka i poteza srbijanskih vlasti, koje su u suprotnosti s nastojanjima Republike Hrvatske da, bez obzira na ne tako davnu agresiju Republike Srbije i JNA na Republiku Hrvatsku, gradi dobrosusjedske odnose”.

Kako se navodi u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova Srbije, Stevanović je hrvatskom diplomatu “ukazao da je sramotno to što dužnosnici Hrvatske, koji veličaju ustaštvo i zločine počinjene tijekom Drugog svjetskog rata, koji potiču antisrpsku histeriju i grubo krše osnovna ljudska prava u 21. stoljeću, prosvjeduju zbog heroja Tepića, koji za Srbiju predstavlja oličenje časti i morala”.

“Korištenje otkrivanja spomenika majoru Tepiću za obnavljanje optužbi protiv Republike Srbije za ‘oružanu agresiju’ ne samo da je u pravnom i povijesnom smislu potpuno neosnovano i neutemeljeno, već i krajnje licemjerno”, dodaje se.

U razgovoru je izražena posebna zabrinutost zbog činjenice da Hrvatska nije napravila nikakav ozbiljniji pomak u distanciranju od rastućeg trenda rehabilitacije nacizma i revizije povijesti.

Između ostalog, to uključuje podizanje spomenika ustaškom teroristu Miru Barešiću, osuđenom za ubojstvo jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj i postavljanje ploče s nacističkim pozdravom “za dom spremni” u Jasenovcu, najvećem stratištu gdje je ubijeno više od pola milijuna Srba, Židova i Roma, prenosi RTS priopćenje MVP-a Srbije.

Dodatnu zabrinutost Ministarstva vanjskih poslova Srbije izaziva činjenica što se “napadi i uvrede iz Hrvatske na račun Srbije i srpskog naroda u cjelini pojačavaju u vrijeme kada je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić javno izrazio opredijeljenost za sveobuhvatan razvoj dobrosusjedskih odnosa s Hrvatskom”, priopćilo je Ministarstvo.

Major Tepić i vojnik Stojadin Mirković su 29. rujna 1991. odbili predaju hrvatskim snagama koje su pod opsadom držale vojno skladište Bedenik sa streljivom. Tepić je digao skladište u zrak, a obojica su poginula, piše RTS.

MVEP s malim kašnjenjem ipak reagirao na postavljanje spomenika JNA zločincu u Srbiji

Zemlja istinskih antifašista: Dačić kaže da je Tepić koji je skoro cijeli Bjelovar dignuo u zrak- oličenje morala

Vulin konačno postavio pravo pitanje: Ako su Srbi agresori zašto najveći dio njih ima hrvatsko državljanstvo

Facebook Komentari