Plenković: Ukoliko revizori završe izvješće, ono bi moglo biti objavljeno u četvrtak, a sindikatima poruka – nema novca za sve

Ukoliko revizori završe izvješće, ono bi moglo biti objavljeno u četvrtak, kazao je u utorak premijer Andrej Plenković.

U povodu obilježavanja 90. obljetnice osnutka Škole narodnog zdravlja “Andrija Štampar“ u utorak se održava stručno znanstveni skup pod nazivom “Zdravlje i zdravstvo: izazovi i mogućnosti – susret profesije i politike”. Skup organizira „Andrija Štampar“ u suradnji s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Razredom za medicinske znanosti HAZU, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske.

U Školu narodnog zdravlja Andrija Štampar stigao je i premijer Andrej Plenković.

Nakon obilaska ‘Štampara’, obratio se novinarima.

Hoće li u četvrtak biti objavljen izvještaj o Agrokoru? – upitan je premijer.

‘Ukoliko revizori završe svoj posao’, ja vjerujem da da’, kazao je.

Podsjetimo, nalaz revizije poslovanja Agrokora trebao je biti objavljen prošloga petka te je trebao pokazati kakvi su stvarni gubici kompanije, je li bilo “friziranja” bilanci… Međutim, dan ranije stigla je vijest da se ta objava odgađa – prema nekim nagađanjima za tjedan dana.

Nema novca za sve

Plenković je komentirao zahtjeve sindikata javnih i državnih služi koje ne odustaju od povećanja osnovice za plaće.

“Vlada baš nema novca za sve, ali ima racionalan plan i kako na temelju toga smanjiti proračunski manjak. Moramo se držati fiskalne discipline koja nam je obavezna nakon što smo izašli iz Procedure prekomjernog proračunskog manjka”, kazao je Plenković i poručio da će se donositi odluke koje su “pravedne i realne” te da će sa sindikatima pregovore nastaviti voditi resorni ministar Marko Pavić.

Plenković je mišljenja da ministar zdravstva Milan Kujundžić nije napravio propuste oko prijave Hrvatske i Zagreba za Europsku agenciju za lijekove. Kaže da u Zagrebu ima jako malo objekata koji zadovoljavaju kriterije.

Premijer ističe da natječaj nije samo tehničko pitanje.

“To će prije svega imati političku dimenziju, tu su interesi 19 zemlja, nije svejedno gdje će skoro 1000 zaposlenika koji su se navikli na londonski standard. Radimo jedan test za Zagreb i bi li bilo pravdeno da RH kao najnovija članica ima jednu agenciju, ako to u ne bude EMA-a, to će nam biti jedna lekcija”, kazao je Plenković, prenosi N1.

Facebook Komentari