Hrvatski gospodarstvenici u proboju na rumunjsko tržište, evo što kaže Predsjednica RH

Ad

Rumunjsko-hrvatski gospodarski forum, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Trgovinsko-industrijske komore Rumunjske održao se 3. listopada 2017. u Bukureštu, u sklopu službenog posjeta predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Rumunjskoj.

„Hrvatska i Rumunjska prijateljske su zemlje koje između ostalog dijele i članstvo u Europskoj uniji i NATO savezu. Unatoč odličnim bilateralnim odnosima Hrvatske i Rumunjske gospodarski odnosi dviju zemalja nisu na zadovoljavajućoj razini i vjerujemo da još uvijek postoji veliki prostor za intenziviranje suradnje.“, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović. Posebno ga raduje porast trgovinske razmjene između Hrvatske i Rumunjske od 25 posto u prvih šest mjeseci 2017. godine. „Postoji veliki potencijal za unapređenje gospodarskih odnosa te bih svakako istaknuo promet i infrastrukturu, energetiku, informacijsko-komunikacijske tehnologije, obrambenu industriju, brodogradnju, automobilsku industriju, turizam, strateška partnerstva i zajednički nastup na trećim tržištima.“, rekao je Burilović.

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović naglasila je da Hrvatska i Rumunjska dijele identična nastojanja da se kroz reforme potaknu ekonomske i socijalne promjene.

„Rumunjska je u tom pogledu postigla mnogo. Gospodarstvo je u stalnom porastu, što se ogleda u nizu pokazatelja, napose u padu broja nezaposlenih. Primjer je kako tranzicijska gospodarstva tzv. nove Europe mogu biti investicijski privlačna i socijalno održiva, zahvaljujući, prije svega, poreznoj politici i mjerama poboljšanja poslovnog okruženja.“, kazala je predsjednica RH, dodajući da je pred Hrvatskom i Rumunjskom još dug put koji moraju prijeći kako bi dostigle gospodarski razvoj i životni standard tzv. stare Europe.

„Obje zemlje ostvaruju blisku suradnju i u okviru Inicijative triju mora, u skladu s našim zajedničkim stajalištima da je čvršćim infrastrukturnim povezivanjem srednje Europe moguće povećati konkurentnost i potaknuti gospodarski rast koji bi nas približio zapadnim članicama Europske unije“, poručila je Grabar-Kitarović.

„Naše su zemlje među najmlađim članicama Europske unije, zemlje koje se zalažu za zajedničke vrijednosti jedinstva i solidarnosti unutar Unije. Predlažem da iskoristimo potencijal kojim raspolažemo kako bismo nadalje osnažili proces integracija.

Često gospodarstvenici sami ostvaruju napredak čak i kad državne institucije ne uspijevaju ostvariti svoj zadatak uspostavljanja stabilnosti i predvidljivosti gospodarskog okruženja, stoga su upravo poduzetnici glavni pogon za razvoj odnosa.”, rekao je predsjednik Rumunjske Klaus Werner Iohannis, dodajući da je zadnjih godina na području bilateralnih odnosa postignut znatan napredak i da je ostvarena dinamika trgovinske razmjene od oko 300 milijuna eura, premda je to daleko ispod potencijala. „Moramo biti još ambiciozniji, posebno na području visokih tehnologija. Također je važno ostvariti regionalnu energetsku suradnju.”, istaknuo je Iohannis.

„Podupiremo predsjednicu RH vezano uz Inicijativu Tri mora. Nadamo se da će, ako se logistička infrastruktura razvije u ovom projektu, zemlje sudionice udvostručiti svoj bruto domaći proizvod. Također, zauzimamo se za razvoj europskog koridora Dunava kojeg želimo dovesti barem na razinu rijeke Rajne, pridržavajući se svih sporazuma o zaštiti okoliša.“, naglasio je predsjednik Trgovinsko-industrijske komore Rumunjske Mihai Daraban, istaknuvši da mu je osobita čast biti domaćinom ovog poslovnog foruma, za koji se nada da će dati dodatni impuls razvoju gospodarskih odnosa dviju zemalja.
Potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Želimir Kramarić predstavio je potencijale hrvatskoga gospodarstva i istaknuo da obje zemlje trenutno bilježe stope rasta BDP-a među najvišima u Europskoj uniji.

Forum je okupio 22 hrvatske i 45 rumunjskih tvrtki, nakon čega su se održali poslovni razgovori na kojima se raspravljalo o mogućnostima konkretne poslovne suradnje.

„Tvrtka Ad Plastik prisutna je na tržištu Rumunjske već 15 godina. Imamo zajednička ulaganja s francuskim partnerom u tvornicu komponenti za automobile koja se nalazi u krugu tvornice Dacia. Proizvodimo komponente koji se iz Rumunjske izvoze čak u Rusiju, Indiju, Kolumbiju, Maroko i Alžir. Vrlo smo zadovoljni sa svim aspektima poslovanja u Rumunjskoj i planiramo svakako proširiti svoju prisutnost. Tu je, uz Daciu, i proizvođač automobila Ford s kojim također razgovaramo o mogućnostima poslovne suradnje.“, rekao je predsjednik Uprave Ad Plastik Marinko Došen.

„Svaki gospodarski forum pomaže našem poslovanju, a ovaj je vrlo bitan zbog suradnje s rumunjskom lukom Constanta i rumunjskim brodarom TTS-om jer s njima ostvarujemo uspješnu suradnju već 16 godina. Sva roba iz Hrvatske koja ide prema istoku i za Rumunjsku i za Costantu idu preko Luke Vukovar iz Hrvatske, a sve robe iz Rumunjske koje dolaze u Hrvatsku idu brodovima TTS do Luke Vukovar.“, kazao je generalni direktor Luke Vukovar Tomislav Mihaljević.

Facebook Komentari