Anketa među liječnicima mlađima od 40 godina: 60 posto bi odmah otišlo iz Hrvatske, a 20 posto razmislilo ako dobiju ponudu

U Hrvatskoj je liječničkoj komori provedena i anketa među liječnicima mlađima od 40 godina, a rezultati pokazuju da 60 posto ispitanih kaže da bi odmah otišlo iz Hrvatske.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža komentirao je u utorak odlazak liječnika iz Hrvatske, goruću temu domaćega zdravstva.

Od ulaska u Europsku uniju do danas iz Hrvatske je otišlo 560 liječnika i nije se vratilo, a 1.400 njih prikupilo je dokumentaciju za odlazak, kazao je Goluža.

U Hrvatskoj je liječničkoj komori provedena i anketa među liječnicima mlađima od 40 godina, a rezultati pokazuju da 60 posto ispitanih kaže da bi odmah otišlo iz Hrvatske, kad bi im se otvorila prilika za to. Dvadeset posto bi razmislilo o odlasku, a dvadeset posto bi ostalo u Hrvatskoj.

Liječnici prijete štrajkom ako se ne prihvate izmjene zakona

Usporedo s poražavajućim rezultatima ankete HLK-a, dio liječnika obiteljske medicine najavilo je štrajk, ako se ne prihvate predložene izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Hrvatska udruga koncesionara primarne zdravstvene zaštite traži poštivanje vremenskih i kadrovskih standarda i normativa, mogućnost zapošljavanja dodatnih liječnika u ambulanti primarne zdravstvene zaštitite i produljenje radnog vijeka za liječnike do 70. godine života.

Na najavu mogućeg štrajka stigle su oštre reakcije druge udruge liječnika obiteljske medicine kao i udruge pacijenata, primjerice Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM). Njegova je predsjednica, Vikica Krolo, kazala da su oni protiv štrajka.

“KoHOM je najbrojnija udruga liječnika obiteljske medicine koja ima najviše članova pa ako bi netko trebao organizirati štrajk, to smo mi, ali nećemo. Nema govora o tome i mi ne podržavamo štrajk. Sadašnje ministarstvo zdravstva nas je uključilo u radnu skupinu za izradu zakona o zdravstvenoj zaštiti pa ne vidimo razloga za štrajk jer smo postali partneri u pregovaranju”, rekla je Vikica Krolo.

Također navodi kako liječnici obiteljske medicine nikad nisu štrajkali jer bi se tad, tvrdi, urušio cijeli zdravstveni sustav.

Najavu štrajka osudio je Marijo Drlje, predsjednik Hrvatske udruge pacijenata, navodeći kako bi takav štrajk izazvao kolaps i preopteretio hitne prijeme bolnica.

“Štrajk je nehuman, nepotreban i stvorit će kaos u sustavu. Do toga ne smije doći. Preporučio bi onima koji su ga najavili, a koji su već privatnici da prestanu s pritiscima u medijskom prostoru te da se spuste na zemlju i vide kako većina u Hrvatskoj živi, javlja N1.

Dio liječnika obiteljske medicine spremno za štrajk, Drlje se pita: Hoće li oni liječiti sami sebe ako svi isele

Facebook Komentari