Škrte reakcije Europe na policijsku brutalnost u Kataloniji, u Hrvatskoj reagirao jedino Bernardić

Europska unija pozvala je na dijalog, London i Budimpešta rekli su da je katalonsko unutarnje pitanje Španjolske, a među rijetkim političarima koji su osudili policijsko nasilje na referendumu u kojem su jučer 893 osobe ozlijeđene je čelnik SDP-a Davor Bernardić.

Europska komisija pozvala je španjolsku vladu i katalonske zagovornike neovisnosti da “brzo prijeđu sa sukoba na dijalog” i osudila je uporabu sile na jučerašnjem referendumu. Nasilje nikada ne može biti instrument politike, rekao je glasnogovornik EK Margaritis Schinas novinarima u Bruxellesu.

Španjolski premijer Mariano Rajoy rekao je da je za ozlijeđene odgovorna katalonska vlada jer je kršila zakon nastojeći organizirati referendum koji su vlada u Madridu i španjolski ustavni sud proglasili nezakonitim.

Referendum o katalonskoj neovisnosti Španjolske je unutarnja stvar i zato Mađarska neće izraziti stajalište o tome, rekao je premijer Viktor Orban medijima u Oraeu (Nagyvarad) na zapadu Rumunjske.

Britanski ministar financija Philip Hammond rekao je da je katalonski referendum, koji je završio nasiljem, stvar španjolske vlade, no pozvao je na suzdržanost. To je interna stvar španjolske vlade i španjolskog naroda. Jasno, osuđujemo nasilje gdjegod da se dogodi, želimo da se sva ustavna pitanja gdjegod se pojave riješe ustavnim mjerama, rekao je Hammond za britanski LBC radio. Vrlo je važno održati vladavinu zakona, uvijek ćemo pozivati na suzdržanost, no na samim Španjolcima i španjolskoj vladi jest da riješe ta pitanja, istaknuo je Hammond.

Iz Hrvatske je grubu intervenciju španjolske policije dosad osudio predsjednik SDP-a Davor Bernardić. Oštro osuđujem policijsku brutalnost protiv Katalonaca. Nema opravdanja za takvo nasilje!, napisao je na Twitteru.

Zamjenik njemačkog ministra vanjskih poslova Michael Roth rekao je da su događaji u Kataloniji zabrinjavajući, da separatizam ne rješava probleme, ali da se oni ne rješavaju nasiljem na ulicama već dijalogom. Sve članice EU trebale bi poštovati i strogo primjenjivati načela vladavine zakona i demokracije, rekao je Roth.

Glasnogovornik njemačke vlade je opovrgnuo pisanje španjolskih medija da je premijer Mariano Rajoy telefonski razgovarao s kancelarkom Angelom Merkel jučer.

U nedjelju je zid šutnje o nasilju u Kataloniji probio belgijski premijer Charles Michel koji je osudio policijsku brutalnost, a jednako je to učinio i slovenski premijer Miro Cerar.

Ustanove Europske unije nisu se oglasile o referendumu koji je protekao u nasilnim scenama o čemu su putem medija slike odaslane u svijet.

Izaslanik i voditelj izaslanstva katalonske vlade u Austriji Adam Casals pozvao je EU da protiv Madrida pokrene postupak o poštivanju osnovnih prava. Pozivamo EU i agenciju za zaštitu osnovnih prava sa sjedištem u Beču, rekao je Casals za austrijski radio Oe1, a prenosi agencija Tanjug.

Podsjetio je da člankom 7 Povelje EU može biti pokrenut postupak protiv Španjolske te da čak Španjolska može biti izbačena iz EU. Naveo je da su jučer bila povrijeđena osnovna prava Katalonije te da represija traje već dva tjedna.

Direktorica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Ingibjorg Solrun Gisladottir poručila je španjolskim vlastima da poštuju temeljne slobode, pravo na mirno okupljanje i slobodu izražavanja, prenosi Tanjug. Sve države uključene u rad OESS-a posvećene su tome da osiguraju poštivanje temeljnih prava na slobodu izražavanja i mirnog okupljanja u okviru, rekla je i dodala španjolske vlasti moraju osigurati da se sila primijeni samo ako je to nužno i u skladu s načelima proporcionalnosti, javlja HRT.

Facebook Komentari