Šuica napala Hasanbegovića: Ta opcija se dosad ni riječju nije osvrnula na pitanja imigracije, pojava islamske radikalizacije i, primjerice, položaja Hrvata u BiH

HDZ-ova europarlamentarka u Dubravka Šuica u opširnom razgovoru za Slobodnu Dalmaciju (tjedni prilog Spektar), kojeg prenose i na stranačkom webu, govori i o SPD-ovu potopu na njemačkim parlamentarnim izborima, znakovitoj šutnji radikalne desnice u Hrvatskoj o islamskoj radikalizaciji i položaju Hrvata u BiH, desetinama tisuća otpuštenih radnika da je prihvaćen SDP-ov prijedlog o stečaju Agrokora, jednoglasnim odlukama na sjednicama Predsjedništva HDZ-a i naknadnim „interpretacijama događaja“ po medijima…

Prenosimo dio razgovora:

Što je za vas veće iznenađenje na njemačkim izborima – podbačaj Angele Markel i njezinog CDU-a ili uspjeh krajnje desničarskog, pronacističkog AfD-a?

Za mene ni jedno ni drugo nisu iznenađenja, jer su takvi rezultati bili očekivani. Mnogi „zaboravljaju“ da je CDU, unatoč gubitku od oko 8,5 posto potpore u odnosu na prošle parlamentarne izbore, opet premoćno pobijedio, stoga je u stvari najveće iznenađenje SPD-ov potop, najgori rezultat koji su socijaldemokrati postigli poslije Drugoga svjetskog rata. A ako već govorimo o CDU-u i kancelarki Merkel, onda je prilično jasno da su imigrantskom politikom, kojom su željeli prisvojiti čak i lijevi centar, otvorili svoj desni bok AfD-u koji je „jahao“ na antiimigrantskom i antiislamističkom valu. Da nije gospođa Merkel imala vrlo dobre ekonomske rezultate, CDU bi vjerojatno još više pao.

Je li to pouka konkretno za HDZ? Neke analize, naime, tvrde da je i vaša stranke na čelu s Andrejom Plenkovićem ostavila previše otvorenim desni bok.

Rekla bih kako bi njemački izbori s obzirom na SPD-ov potop mogli više biti pouka za SDP i njegovo vodstvo. Situacija CDU-a i HDZ-a nije usporediva: Hrvatska nije suočena sa stotinama tisuća imigranata. A predsjednik Andrej Plenkovć vodi stranku desnog centra, kao što i sam često ističe. To je politika mainstreama, uključiva i tolerantna spram opcija drukčijeg svjetonazora, otvorena za dijalog, ali istodobno čvrsta u zaštiti nacionalnih interesa i promicanju vlastitih načela. Ne vidim tko bi bio taj lider osim Plenkovića koji je i prošlog tjedna održao snažan, državnički, europski govor u Ujedinjenim narodima u obranu hrvatskih interesa, u čijem mandatu se upravo donosi jedinstveni Zakon o pravima hrvatskih branitelja, koji ustrajno i dosljedno – za razliku od prijašnjih razdoblja – zagovara odgovorno suočavanje s prošlosti i osudu svih totalitarnih režima, pa tako i komunizma, kao općecivilizacijsku vrednotu. Što se tiče te neke radikalne desnice u Hrvatskoj, po meni je ona na srednje i duže staze irelevantna, samo je možda malo glasna.

Nije li primjer Zagreba i Zlatka Hasanbegovića pokazao da je HDZ ostavio otvorenim to desno krilo, pa na kraju i ostao bez glasova?

Držim da je to bio trenutačni proplamsjaj. A reći ću vam i zašto. Prvo, kao što sam već navela, Hrvatska nije suočena s imigrantskom krizom, a i da bude, ta opcija se dosad ni riječju nije osvrnula na kompleksna i međusobno povezana pitanja imigracije, pojava islamske radikalizacije i, primjerice, položaja Hrvata u BiH – jer i dalje pojedine bošnjačke stranke majorizacijom žele birati političke predstavnike našim sunarodnjacima. Drugo, u HDZ-u sam od samih početaka i tko god se pokušao odcijepiti od naše stranke, redom Hrvatski blok, HIP, DC … imao je proplamsjaj i nakon toga propao. HDZ je bio, jest i ostat će središnja državotvorna stranka, rekla je Šuica, a cijeli razgovor možete pročitati OVDJE.

Facebook Komentari