Marija Bistrica: Jubilarno 25. hodočašće hrvatske vojske i policije te hrvatskih branitelja

U marijanskom svetištu u Mariji bistrici danas se, u nedjelju, 1. listopada 2017., u organizaciji Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj (RH) i Ministarstva hrvatskih branitelja, održava jubilarno 25. hodočašće hrvatske vojske i policije te hrvatskih branitelja.

Među više tisuća hodočasnika iz Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH), Ministarstava obrane, branitelja i unutarnjih poslova te drugih državnih institucija, braniteljskih i udruga proizašlih iz Domovinskog rata, vatrogastva, povijesnih postrojbi i izaslanstava iz susjednih država, hodočašću su nazočili i izaslanik Predsjednice RH načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, potpredsjednik vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš, ministar obrane Republike Poljske Antoni Macierewicz, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović i drugi. Zapovjednik hodočašća je general-bojnik Mladen Fuzul.

Koncelebriranu svetu misu u Crkvi na otvorenom “Blaženi Alojzije Stepinac” predvodio je zadarski nadbiskup monsinjor Želimir Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije. Tijekom propovijedi, govorio je o povijesti i značaju marijanskih svetišta u Hrvatskoj, jer 25. obljetnica, srebrni jubilej, znači i priliku da se podsjetimo te povijesti. Govoreći o Domovinskom ratu, podsjetio je da je Hrvatska tada prolazila svojevrsnu Kalvariju, “no nismo se predavali niti gubili nadu, borili smo se protiv zla, mržnje i uništavanja. U to vrijeme svatko je htio dati osobni obol miru, zajedništvu i zaustavljanju rata”.

“Danas molimo za mir, zajedništvo i zahvaljujemo što živimo u slobodi. U mislima smo i sa svim našim braniteljima i suborcima koji su se žrtvovali za slobodu. Od početka Domovinskog rata krunica i križ su hrvatskoj vojsci, braniteljima i policajcima puno pomogli da obranimo, a kasnije i oslobodimo Hrvatsku. Drago mi je i da već 25. put ovdje pokazujemo jedinstvo i sinergiju svih dijelova hrvatskog sigurnosnog sustava, kao i cijelog hrvatskog naroda”, rekao je ministar Krstičević. “Drago mi je i da su danas u Mariji Bistrici s nama prvi put i poljski ministar obrane i ministrica obrane BIH. To je još jedna potvrda prijateljskih odnosa i zajedničkih vrijednosti”, zaključio je ministar Krstičević.

Hodočašće završava u poslijepodnevnim satima križnim putem na bistričkoj Kalvariji, nakon kojeg će poljski ministar obrane Antoni Macierewicz na čelu izaslanstvom poljskog Ministarstva obrane položiti vijenac kod spomenika svetog Ivana Pavla II, izvještava MORH.

Facebook Komentari