18 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Policija prijavila direktore Zagrebačke banke, evo kako su uništavali splitskog poduzetnika

Policija prijavila direktore Zagrebačke banke, evo kako su uništavali splitskog poduzetnika

Splitska policija izvijestila je o dovršetku kriminalističkog istraživanja nad tri osobe. Sumnjiče se da su kao odgovorne osobe i članovi kreditnog odbora banke trgovačkom društvu iz Splita odobrili kredite od 6,7 milijuna eura za projektno financiranje zgrade, uzevši kao osiguranje kompletnu investiciju, zgradu, zemlju i sve nekretnine u privatnom vlasništvu ukupne vrijednosti 11,7 milijuna eura.

Koristeći položaj i ovlasti u namjeri preuzimanja kompletnog projekta jednostrano su i samoinicijativno izmijenili uvjete kredita. Osim što je znatno povećana kamatna stopa, skraćeni su rokovi povrata kredita. Umjesto projektnog, uvedeno je alikvotno financiranje tako da banka više ne financira projekt, nego kupci financiraju banku.

Šteta najmanje 1,3 milijuna eura

Tako je, navodi policija, trgovačko društvo ostalo bez predviđenih sredstava za financiranje zgrade, što je rezultiralo blokadom. Banka je pokrenula ovrhe nad zgradom i zemljištem te osobnom imovinom vlasnika trgovačkog društva. Ovršnim postupkom društvo je oštećeno za najmanje 1,3 milijuna eura. Osumnjičenici su prijavljeni za zlouporabe položaja i ovlasti te sklapanje štetnog ugovora, a prijavljena je i banka kao pravna osoba.

Kako doznaje Index, radi se o direktorima Zagrebačke banke Dijani Ćosić, Damiru Brkiću i Milivoju Goldsteinu. Policija je postupala po kaznenoj prijavi koju je podnio oštećenik, vlasnik trgovačkog društva Nitor Nikola Jogunica. Prije mjesec dana nad Nitorom je otvoren stečaj. Jogunica nam se požalio da je Zaba iskoristila utjecaj da ne prihvate predstečajnu nagodbu.

Sam Jogunica kaže da banka nije uspjela preuzeti njegov projekt. Tvrdi da ima nepravomoćnu presudu Trgovačkog suda da je banka radila suprotno zakonima i da ga je zapravo pljačkala. U postupku su provedena vještačenja koja su pokazala da je banka svjesno uništavala građevinski projekt, piše Index.

Najnovije

Još iz rubrike