Ministarstvo hrvatskih branitelja zgroženo ponašanjem srbijanskih vlasti i veličanjem terorizma

Ministarstvo hrvatskih branitelja proteklih deset dana pretrpjelo je velike kritike iz Republike Srbije na Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji zbog srpskim čelnicima sporne osnovne odredbe Zakona u kojoj se navodi da su hrvatski branitelji iz Domovinskog rata branili i obranili Republiku Hrvatsku unutar međunarodno priznatih granica od oružane agresije koju je, između ostalih, izvršila Srbija.

U sklopu tih kritika, predsjednik Republike Srbije isticao je kako s njihove strane postoji dobra volja da se stvari rješavaju na najbolji mogući način, dobrosusjedskim odnosima.

Danas smo svjedoci da isti čelnici koji prozivaju Ministarstvo hrvatskih branitelja zbog tzv. ratne retorike i zagovaraju pomirenje, podižu spomenik u Beogradu bivšem majoru Jugoslavenske narodne armije Milanu Tepiću u nazočnosti dvojice ministara srbijanske Vlade, nazivajući ga narodnim herojem, časnim oficirom te uzornim i poštenim građaninom zahvaljujući kojem je Srbija danas pravednija i bolja država i karakterizirajući njegova djela nemjerljivima i većima od njih samih.

Major Jugoslavenske narodne armije Milan Tepić bio je zapovjednik skladišta borbenih sredstava Barutana u Bedeniku pokraj Bjelovara, koji se otvoreno stavio na stranu agresorske Miloševićeve politike i koji je svjesno uzrokovao smrt nekoliko desetaka žrtava.

Kada su hrvatske snage, 29. rujna 1991. godine, u vojnoj akciji oslobodile tzv. „Božidar Adžija“ vojarnu u Bjelovaru, pri čemu se većina tamošnjih vojnika JNA predala, Milan Tepić odbio se predati.

Umjesto predaje, u samoubilačkoj akciji raznio je jedno od skladišta oružja, pri čemu je ubijeno jedanaest hrvatskih branitelja i deseci nedužnih vojnika koji su služili redovni vojni rok te je izravno ugroženo civilno stanovništvo malog mjesta u kojem se spomenuta Barutana nalazi.

Takozvani major bio je itekako svjestan razmjera posljedica koje svojim činom podizanja skladišta u zrak može izazvati, budući da je u tom istom okruženju živio dugi niz godina.

Samo zahvaljujući hrabrosti hrvatskih specijalnih postrojbi ta tragedija nije postigla svoj puni efekt. Tragedija bi bila puno veća da Milan Tepić nije spriječen u namjeri da digne i ostalih nekoliko skladišta u zrak. Ovakav čin istovjetan je mnogim terorističkim činovima s kojima se suočava današnja Europa i svijet.

Ministarstvo hrvatskih branitelja zgroženo je i najstrože osuđuje postavljanje spomenika Milanu Tepiću. Njegovim postavljanjem te veličanjem terorističkog čina i osobe koja je u samoubilačkoj akciji svjesno uzrokovala smrt velikog broja ljudi provodeći velikosrpsku agresiju pod vodstvom Slobodana Miloševića, na međunarodno priznatom teritoriju Republike Hrvatske koji je raspadom Jugoslavije utvrdila Badinterova komisija, članovi Vlade Republike Srbije poistovjećuju s tom istom velikosrpskom idejom i politikom koja je uzrokovala nemjerljivu štetu hrvatskom narodu.

Ovim činom Republika Srbija daje jasnu poruku koja nikako nije dobar temelj za stvaranje dobrosusjedskih odnosa na koje se proteklih dana pozivaju srpski čelnici.

Ipak, istim činom Republika Srbija simbolično priznaje agresiju Jugoslavenske narodne armije i Srbije na Republiku Hrvatsku, a samim time i istinu utemeljenu na međunarodnim pravnim aktima da je hrvatska vodila pravedan, legitiman, obrambeni i osloboditeljski rat na čemu se, između ostalog, temelji novi Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji za koji se Ministarstvo hrvatskih branitelja u javnosti proziva, piše Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Facebook Komentari