Zajednička sjednica dvaju odbora oko Obiteljskog zakona otkazana, Glavašević traži promjenu radne skupine u ministarstvu

Za danas je u podne bila je zakazana zajednička sjednica saborskih Odbora za obitelj i Odbora za ljudska prava, koju je zatražio SDP, a tema je trebala biti Obiteljski zakon, no ona je jutros otkazana bez objašnjenja.

Da je sjednica saborskih odbora otkazana, izvijestio je javnost na svojem Twitteru SDP-ov saborski zastupnik Bojan Glavašević i poručio: “Skidanje zakona s javne rasprave NE rješava problem. Promjena radne skupine nužna!”

Najava sjednice potom je nestala i s internetske stranice Sabora, a jučer je sa stranice e-savjetovanja nestao i Nacrt prijedoga Obiteljskog zakona, koji je izazvao lavinu žestokih reakcija u javnosti, a objašnjenje iz resornog Ministarstva je bilo da je povučen na doradu, piše N1.

Podsjetimo, ovakav nacrt prijedloga Obiteljskog zakona podignuo je veliku buru i izazvao brojne reakcije zbog definicije obitelji, koju u smislu ovog Zakona čine: majka, otac i njihova djeca, majka s djetetom, odnosno otac s djetetom iako ne žive zajedno te ostali srodnici koji s njima žive.

Ukratko, ako nema djece, nema ni obitelji. No, i dio obitelji u kojima žive djeca više neće biti obitelj po Obiteljskom zakonu. Radi se o djeci koju odgajaju dvije istospolne osobe. Premda po Zakonu o životnom partnerstvu onaj istospolni partner koji nije roditelj djeteta ima u određenim uvjetima pravo na tzv. partnersku skrb, koja je gotovo izjednačena s roditeljskom, novi Obiteljski zakon jasno im poručuje da oni nisu obitelj, piše N1.

Facebook Komentari