Vođa tzv. Islamske Države, Abu Bakr Al-Baghdadi u novoj audiosnimci poziva džihadiste da se ne predaju

»Propadaju oni koji zaboravljajaju svoju religiju, strpljenje, džihad protiv neprijatelja i obećanje Stvoritelja. A oni koji se drže tih načela ponosni su i nakon nekog vremena pobjeđuju«, rekla je osoba koja se u propagandnoj poruci od 55 minuta predstavila kao Abu Bakr al-Baghdadi, prenosi francuska novinska agncija AFP.
Ad

Vođa skupine takozvane Islamske Države (IS), Abu Bakr Al-Baghdadi u audiosnimci objavljenoj jučer pozvao je svoje suborce, koji su u Sirijskoj Arapskoj Republici i u Republici Iraku potisnuti, da “pruže otpor” neprijatelju.

“Vođe i vojnici Islamske Države svjesni su da se za Božju milost i za pobjedu moraju izboriti strpljenjem i pružanjem otpora nevjernicima bez obzira na njihova savezništva”, istaknuo je vođa IS-a.

“Nisu važni brojnost, oprema i snaga” neprijatelja, istaknuo je vođa IS-a kojeg su već nekoliko puta proglašavali mrtvim od 2014. godine

Ne zna se kada je snimljen taj govor koji je objavila Al Furqan, “produkcijska kuća” IS-a koja objavljuje audiosnimke i videosnimke džihadističke organizacije.

“Nisu važni brojnost, oprema i snaga” neprijatelja, istaknuo je vođa IS-a kojeg su već nekoliko puta proglašavali mrtvim od 2014. godine kada je počeo uspon te skupine, a da te glasine nisu potvrđene. Već smo pisali kako je ruska vojska objavila u lipnju da je u Sirijskoj Arapskoj Republici vjerojatno ubila al-Baghdadija, bombardirajući zrakoplovima sastanak vođa takozvane Islamske Države u gradu Al-Raqqah potkraj svibnja ove godine.

Podsjetimo, prema priopćenju ruskog ministarstva obrane, Al-Baghdadi je, po svemu sudeći, ubijen zajedno s ostalim čelnicima takozvane Islamske Države u napadu koji su ruske zrakoplovne snage navodno izvele 28. svibnja ove godine. Al-Baghdadi ubijen je nakon što su Rusi dobili informaciju o održavanju sastanka visokih dužnosnika takozvane Islamske Države (DAESH) na kojem su razmatrali kako i na koji način napustiti grad Al-Raqqah, za kojeg je samo pitanje dana kada će pasti u ruke arapsko-ruske koalicije. Sirijski vojni izvori također su potvrdili da su ruski bombarderi, unatoč tome što je sastanak visokih zapovjednika takozvane Islamske Države počeo ranije, čekali s bombardiranjem dok nije navodno, stigao vođa terorističke organizacije takozvane Islamske države, Abu Bakr al-Baghdadi.

Snimci navodno ubijenog Abu Bakra Al-Baghdadija su, sumnja se – lažni, poglavito ako ovih dana američki obavještajci potvrde autentičnost najnovijeg njegovog snimka.

No, koalicija zemalja predvođena Sjedinjenim Američkim Državama, koja se uz Iračane bori protiv terorističke organizacije IS nema konkretnu informaciju o tome je li čelnik takozvane Islamske države, Abu Bakr al-Baghdadi živ ili mrtav, prenosi britanski Reuters izjavu američkog general-pukovnika Stephena J. Townsenda  koji vodi kampanju protiv te terorističke organizacije.

“Unatoč svim korisnim izvješćima koje dobivamo iz svih zamislivih izvora, nisam u mogućnosti potvrditi ili zanijekati ni gdje se on nalazi niti je li živ ili mrtav. Dopustite mi da samo kažem kako je moja želja da je on pokojni”, rekao je na tiskovnoj konferenciji američki general-pukovnik Stephen J. Townsend u srpnju 2017. godine, upitan o sudbini čelnog čovjeka takozvane Islamske Države, za kojega je više drugih izvora navelo da je ubijen.

Abu Bakr Al-Baghdadi je u svom najnovijem govoru napao “nevjerničke zemlje, ponajprije Ameriku, Rusiju i Iran” koje sa svojim saveznicima na terenu odvojeno vode ofenzive protiv te ultraradikalne skupine, zadajući joj niz poraza u Sirijskoj Arapskoj Republici i u susjednoj Republici Iraku.

“Unatoč svim korisnim izvješćima koje dobivamo iz svih zamislivih izvora, nisam u mogućnosti potvrditi ili zanijekati ni gdje se on nalazi niti je li živ ili mrtav. Dopustite mi da samo kažem kako je moja želja da je on pokojni”, rekao je na tiskovnoj konferenciji američki general-pukovnik Stephen J. Townsend

Sjedinjene Američke Države provjeravaju navodnu audiosnimku Abu Bakr al Baghdadija objavljenu u četvrtak, ali ističu da nemaju razloga sumnjati u njezinu vjerodostojnost.

“Obaviješteni smo o audiosnimci koja se pripisuje Abu Bakr al Baghdadiju i radimo na njezinoj provjeri”, rekao je izvor u američkoj obavještajnoj službi CIA, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

“Premda nemamo razloga sumnjati u njezinu vjerodostojnost, to zasad ne možemo potvrditi”, dodaju iz istog izvora.

Abu Bakr al Baghdadi zadnji se put pojavio u glasilu povezanom s njegovom skupinom u studenom 2016. godine. (Theo Ljubić, Reuters, Al Furqan)

 

Facebook Komentari