13 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Plenkovićeva packa ministrici Murganić zbog definicije obitelji: Moramo se puno kvalitetnije koordinirati

Plenkovićeva packa ministrici Murganić zbog definicije obitelji: Moramo se puno kvalitetnije koordinirati

Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona koji je od jučer u javnoj raspravi već je podignuo veliku buru, a na njega se osvrnuo i premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade.

Nacrti zakona neće više moći ići u postupak savjetovanja bez da su prošli koordinaciju na tijelima vlade, najavio je Plenković i dodao: “Ovakvi dokumenti mogu izazvati veliku pozornost, a u vrlo su ranoj fazi rasprave, elektronskog savjetovanja s javnošću. Moramo se puno kvalitetnije koordinirati na razini Vlade”.

Naime, Prijedlog novog Obiteljskog zakona koji je u srijedu upućen u javnu raspravu prvi put donosi definiciju obitelji, a ona glasi: “U smislu ovog Zakona obitelj čine: majka, otac i njihova djeca, majka s djetetom odnosno otac s djetetom iako ne žive zajedno, te ostali srodnici koji s njima žive.

Ukratko, ako nema djece, nema ni obitelji. No, i dio obitelji u kojima žive djeca više neće biti obitelj po Obiteljskom zakonu. Radi se o djeci koju odgajaju dvije istospolne osobe. Iako po Zakonu o životnom partnerstvu onaj istospolni partner koji nije roditelj djeteta ima u određenim uvjetima pravo na tzv. partnersku skrb, koja je gotovo izjednačena s roditeljskom, novi Obiteljski zakon jasno im poručuje da oni obitelj – nisu.

Upitno je jesu li prema novoj definiciji obitelj i bake i djedovi s unucima koje odgajaju nakon što su im roditelji preminuli, a sasvim sigurno se obiteljima više ne smatraju udomitelji i djeca koju odgajaju, bez obzira na to imaju li biološki majka i otac ikakve veze s tom djecom.

Prijedlog zakona koji je izazvao lavinu žestokih reakcija komentirala je uoči sjednice Vlade i resorna ministrica Nada Murganić: “Željeli smo donijeti jasniji, sažetiji zakon. Prvi put se uvela definicija obitelji koja je izazvala velik interes … Definicijom obitelji ne omalovažavamo osjećaje, niti pravo na obiteljski život prema vlastitom nahođenju … Zakon će biti mjesec dana na javnoj raspravi i iskristalizirat će se mišljenja”.

Vidjeli smo koliko je bilo problema kod rastave, kod dodjeljivanja roditeljske skrbi … zaista je vrijeme za zakon koji će precizirati obaveze svih nas kada smo ili u bračnoj ili u obiteljskoj zajednici. To je svrha – zaštititi obitelj, prije svega djecu. Savjetovanje o razvodu nije pritisak da se odustane od razvoda, ali treba zaštititi i brak, dodala je.

Najnovije

Još iz rubrike