Oleksandr Turčinov: “Zemlja je pretrpjela najveći udarac borbenoj sposobnosti od izbijanja rata”.

Ad

Uništenje dvaju skladišta streljiva zadalo je najveći udarac ukrajinskoj borbenoj sposobnosti od izbijanja sukoba sa separatistima na istoku zemlje, izjavili su danas sigurnosni i vojni dužnosnici Ukrajine.

Snažne eksplozije u ukrajinskom vojnom skladištu u području Kalinivke, 270 kilometara zapadno od glavnog grada Kijeva natjerale su lokalne vlasti na evakuaciju dvadeset i četiri tisuće ljudi. Drugo veliko skladište streljiva uništeno je u ožujku ove godine.

Eksplozija vojnog skladišta nedaleko Kalinivke u Ukrajini

“Zemlja je pretrpjela najveći udarac borbenoj sposobnosti od izbijanja rata”, kazao je tajnik Ukrajinskog vijeća za sigurnost i obranu Oleksandr Turčinov.

Iako za sada nije jasno da li se radi o nesreći ili o sabotaži, sve ukazuje na loše osiguranje u ukrajinskim vojnim bazama.

Unatoč velikom udarcu ukrajinskoj bojevoj sposobnosti, Ministarstvo obrane Ukrajine priopćava kako ukrajinskoj armiji ne nedostaje bojeve municije

“Ima dosta kršenja sigurnosnih protokola u našim skladištima streljiva. A ovo su posljedice. Pokazujemo da nismo sposobni zaštititi naše strateške arsenale”, istaknuo je Oleksandr Turčinov.

Vatra je izbila u utorak navečer blizu lokaliteta Kalinivka te izazvala niz eksplozija topničkih granata kalibra 122 i 125 milimetara koje su se čule cijelu noć. Jučer ujutro eksplozije su se mogle čuti otprilike svakih pet sekundi u Kalinivki, iako slabije nego tijekom noći.

Snažne eksplozije u ukrajinskom vojnom skladištu u području Kalinivke, 270 kilometara zapadno od glavnog grada Kijeva natjerale su lokalne vlasti na evakuaciju dvadeset i četiri tisuće ljudi

Vojno tužiteljstvo najavilo je pokretanje istrage zbog “sabotaže” nakon tog incidenta, četvrtog požara u dvije godine u skladištu ukrajinske vojske, angažirane od 2014. godine u sukobu na istoku s proruskim separatistima.

Najmanje dvije osobe su ozlijeđene i hospitalizirane, objavila je državna služba za izvanredna stanja, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Jučer ujutro eksplozije su se mogle čuti otprilike svakih pet sekundi u Kalinivki, iako slabije nego tijekom noći

U ožujku je divovski požar u skladištu sa 138.000 tona oružja i municije u Balakliji, u području Harkiva, blizu pobunjeničkog istoka Ukrajine, također izazvao eksplozije u nizu tijekom nekoliko dana pri čemu je jedna osoba poginula a pet ih je ozlijeđeno.

Unatoč nastaloj šteti i velikom udarcu ukrajinskoj bojevoj sposobnosti, Ministarstvo obrane Ukrajine priopćava kako ukrajinskoj armiji ne nedostaje bojeve municije te je ministarstvo već poduzelo hitne mjere u cilju nadoknađivanja gubitka i popunjavanja vojnih skladišta, javljaju ukrajinski mediji. (Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari