Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona maknut s interneta

Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona koji je jučer bio stavljen u javnu raspravu danas je nakon brojnih kritika i reakcija javnosti povučen sa Središnjeg portala za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću (e-Savjetovanja).

Ovakav nacrt prijedloga Obiteljskog zakona podignuo je veliku buru i izazvao brojne reakcije zbog definicije obitelji, koju u smislu ovog Zakona čine: majka, otac i njihova djeca, majka s djetetom, odnosno otac s djetetom iako ne žive zajedno te ostali srodnici koji s njima žive.

Ukratko, ako nema djece, nema ni obitelji. No, i dio obitelji u kojima žive djeca više neće biti obitelj po Obiteljskom zakonu. Radi se o djeci koju odgajaju dvije istospolne osobe. Premda po Zakonu o životnom partnerstvu onaj istospolni partner koji nije roditelj djeteta ima u određenim uvjetima pravo na tzv. partnersku skrb, koja je gotovo izjednačena s roditeljskom, novi Obiteljski zakon jasno im poručuje da oni nisu obitelj.

K tome, upitno je i jesu li prema novoj definiciji obitelj i bake i djedovi s unucima koje odgajaju nakon što su im roditelji preminuli, a sasvim sigurno se obiteljima više ne smatraju udomitelji i djeca koju odgajaju, bez obzira na to imaju li biološki majka i otac ikakve veze s tom djecom.

Na ovaj prijedlog nacrta zakona danas se osvrnuo i premijer Plenković tijekom zasjedanja vlade.

”Napravit ćemo novi metodološki iskorak pri čemu nacrti propisa, a u ovom trenutku ne ulazim u meritum, neće moći više ići u postupak savjetovanja na sadašnji način jer su to dokumenti koji nisu prošli ni koordinaciju niti ih vidi predsjednik Vlade niti Ured (Vlade)”, najavio je Plenković na početku Vlade.
Dodao je da će u Vladi morati “malo ojačati koheziju stavova” jer mu se čini da takvi dokumenti, posebice oni koji imaju političke, financijske i neke druge implikacije, mogu izazvati veliku pozornost, a tek su u vrlo vrlo ranoj, inicijalnoj fazi rasprave”, kazao je Plenković.

Nakon takvog njegovog istupa moglo se očekivati povlačenje ovog nacrta s ‘e-Savjetovanja’ što se sada i dogodilo, javlja N1.

Facebook Komentari