VIDEO Pernar u sabornicu donio češnjak protiv đavola i krvopija, javio se Kovač

Zastupnici poslijepodne u Saboru raspravljaju o prijedlogu novog Zakona o hrvatskim braniteljima u prvom čitanju, no sjednica je počela s vrućom temom – Agrokorom i blogovima Ivice Todorića.

Ivan Pernar, zastupnik Živog zida, je nakon stanke za saborsku govornicu došao s paketićem bijelog luka. “Na Trgu bana Jelačića me zaustavila Renata Bedeković koja ima OPG, dala mi češnjak i rekla da je protiv đavola i krvopija. Ovo je zadnje čime se hrvatski narod može obračunati protiv HDZ-a”, rekao je Pernar, dodajući da će taj paketić ostaviti za govornicom “u nadi da će prestati politika pijenja krvi i mučenja vlastitog naroda”.

Miro Kovač (HDZ) pozvao je na “prekid patnji zbog stanja gospodina Pernara”, izlaganje Pernara ocijenio je cirkusijadom, šarlatanstvom i sramoćenjem Hrvatskog sabora.

Zamolio je predsjedavajućeg Željka Reinera da više ne dopušta takve stanke, na što je Reiner odgovorio da je sreća što nije u Sabor donesen glogov kolac.

Zastupnici nastavljaju raspravu o prijedlogu novog Zakona o braniteljima. Predloženim se zakonom rješavaju pitanja naknada za nezaposlene branitelje, viši iznos najniže mirovine, strategija za očuvanje zdravlja branitelja, otvara se i rok za priznavanje statusa hrvatskog branitelja te omogućava zaštita stečenih prava za pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Novim bi se braniteljskim zakonom braniteljima i članovima njihovih obitelji trebala osigurati odgovarajuća skrb i prava uvažavajući njihovo zdravstveno i socioekonomsko stanje. Predviđa se uvođenje naknade za nezaposlene branitelje i članove obitelji, a iznos će ovisiti o duljini njihova sudjelovanja u borbenom sektoru. Predviđeno je i otvaranje roka za priznavanje statusa branitelja iz Domovinskog rata i statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata, čime će se braniteljima omogućiti reguliranje odgovarajućeg statusa. Predlaže se i viši iznos najniže mirovine, ovisno o duljini sudjelovanja u borbenom sektoru, a snižava se i dobna granica za odlazak u starosnu mirovinu.

Goran Beus Richembergh upozoravao je pak kako se donosi zakon koji će nas do 2025. godine koštati 5 i pol milijardi kuna. “Mislim da je velika sramota da Hrvatski sabor donosi ovakav zakon 2017. godine, 22 godine nakon Domovinskog rata. Sabor priznaje da dosadašnje sve vlasti nisu ni štitile ni poštovale one koji su iznijeli na svojim plećima i na svojim ranama pa i na svojim životima, Domovinski rat”, rekao je, prenosi dnevnik.hr.

Popodnevni dio sjednice možete pratiti ovdje:

Prijepodnevni dio:

VIDEO Prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji u Saboru

Facebook Komentari