Ramljak o kosturima u ormarima Agrokora: Akvizicija Mercatora bila je čavao u lijes Agrokora

Izvanredni povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak najavio je na Liderovoj konferenciji Dan velikih planova da bi do proljeća iduće godine, dakle do isteka trajanja izvanredne uprave u toj kompaniji, trebala biti napravljena nagodba s vjerovnicima.

– Revizorska izvješća se završavaju, Agrokor ima preko 50 kompanija i kroz desetak, petnaest dana prezentirat će se rezultati investitorima, a potom i javnosti. Od prvog dana mijenjamo poslovni model kompanija i nadziremo troškove i od prvog dana smo okrenuti restrukturiranju. Ono što je pred nama za idućih šest mjeseci je nagodba. Moj fokus je do proljeća iduće godine napraviti nagodbu s vjerovnicima. Već smo počeli raditi nacrt nagodbe i odredili pravac, ali još je prerano da to izložim. Mogu reći da imamo jasnu viziju kako želimo izaći iz tog procesa. Ne bih prihvatio ovaj posao da nisam bio siguran sam sa sobom da će do nagodbe doći. Za same vjerovnike alternative nema i to je najveći razlog zašto sam prihvatio ovaj posao. I danas sam u to siguran, kazao je Ramljak u razgovoru sa zamjenicom glavnog urednika Lidera Manuelom Tašler.

Ne želeći spekulirati koliko će potraživanja vjerovnici uspjeti naplatiti, te što će sve iz Agrokorovog portfelja biti prodano, Ramljak je istaknuo da je Agrokorov retail, prvenstveno Konzum, u ljetnoj sezoni nadoknadio pad prihoda iz travnja i svibnja ove godine, te je dodao da će u cijeloj 2017. godini zabilježiti operativnu dobit, a u 2018. godini biti spreman za investicije i širenje prodajne mreže.

Ponuda za preuzimanje Konzuma i drugih kompanija ima, potvrdio je izvanredni Agrokorov povjerenik, ali krajnju odluku o prodaji donose vjerovnici.

– Siguran sam da će sve Agrokorove kompanije postići dobru cijenu. Prije je bilo puno nadanja da će se dobiti nešto vrijedno za malu vrijednost, ali danas je situacija takva da će cijena biti stvarna i tržišna za Agrokorove kompanije. Meni je satisfakcija da interesa za kompanijama postoji i da postoji potencijal njihovog rasta, rekao je Ante Ramljak.

– Jeste li uspjeli izvući sve kosture iz ormara? – upitala je Manuela Tašler Ramljaka.

– U Agrokoru ima jako puno ormara, još ih sve nisam otvorio. Većinu jesam, ali ne sve – glasio je odgovor, uz dodatak da u budućnosti ne bi trebalo biti posebnih iznenađenja.

Upitan da pruži savjet Agrokorovim partnerima kako da se postave u budućnosti, Ramljak je ocijenio da je atmosfera u društvu i gospodarstvu pozitivna, te da se može očekivati dobar rast i zarada idućih nekoliko godina. A kad je govorio o prošlosti, prisjetio se prvih dana nakon imenovanja, te je ustvrdio da je tad odspavao jedva šest sati u prva četiri dana, koliki je bio fokus i angažman na osiguranje financiranja.

Na kraju, ocijenio je da ključni potez kojim je Agrokor sebi zapečatio ovakvu sudbinu i ‘zabio čavao u lijes’ bila akvizicija Mercatora, prenosi organizator konferencije Lider.

Facebook Komentari