VIDEO Prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji u Saboru

Prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji predstavio je ministar branitelja Tomo Medved koji je rekao da su prava hrvatskih branitelja bila disperzirana u niz različitih zakona, a analiza je pokazala potrebu opsežnih promjena.

“Od 505.694 hrvatska branitelja u evidenciji danas je živih 442.710.Njih 56.562 ostvaruju prava i imaju status ratnog invalida. Preko 80 tisuća je nezaposleno i nema redovita primanja. Više od 54.000 branitelja umrlo je nakon rata i svake godine sve ih je više. Prijedlogom statusa omogućuje se ostvarivanje statusa hrvatskog branitelja onima koji ga još nisu ostvarili”, istaknuo je Medved i dodao da se zbog produženog roka očekuje nekoliko stotina novih statusa hrvatskog branitelja.

Stanka do 15 sati.

Mostovac Nikola Grmoja također je “napao” Đakića rekavši da je čista laž i neistina da političari nisu proganjali branitelje.

“Stranka koje ste vi dio vršila je progon hrvatskih branitelja i generala. Da je za vrijeme Matića maknuta ploča u Jasenovcu, imali bi demonstracije na ulicama, a vama se to oprašta”, izjavio je.

Đakić je odgovorio da je Haški sud proganjao branitelje a ne vlada. A o Grmoji, koji je u međuvremenu izašao iz dvorane, rekao je da bi tako postupio i da je bio dovoljno star da ide u rat.

“Ne mogu vjerovati da ste to rekli o saborskom zastupniku. Kako vas nje stid? Bože sačuvaj”, rekao je Vlaho Orepić koji je stao u Grmojinu obranu.

Nakon izlaganja Josipa Đakića u ime kluba HDZ-a replicirao je Miro Bulj ustvrdivši da su branitelji bili proganjani od svih hrvatskih vlada a da im je najuvredljivije riječi uputio Vladimir Šeks i to “locirati, uhititi, transferirati”.

Željka Glasnovića (nezavisni) uznemirilo je izlaganje Branimira Bunjca (Živi zid/SNAGA) koji je govorio o otkazivanju manifestacije Europske noći kazališta zbog zahtjeva jedne braniteljske udruge.

“Skoro 50 posto branitelja radi na minimalcu. Nemate pravo govoriti o HVO-u jer nemate pojma. Nemate pravo govoriti, vi pojma ne znate. Hrvatska se branila u Bosanskoj Posavini. Ja ne znam tko ste vi? Da nije tih ljudi bilo tamo, ti ne bio sjedio danas ovdje. Ti si čisti urbani rasista“, kazao je Glasnović.

Bunjac je Glasnoviću odgovorio kako ne zna o čemu govori.

“Ja doista ne znam o čemu vi pričate, vi svaki dan pričate isto – crveni kmeri, lustracije, Udba, skliske banane, pilići u krumpiru. Vi ne znate šutjeti dok drugi govore, urlate, slikate se s oružjem, streljali biste suce”, kazao je Bunjac.

Mirando Mrsić (SDP) prigovorio je ministru da nije iznio koliko će taj novi zakonski paket koštati. A upozorio je i na diskriminaciju.

“Ako dopustimo braniteljima da rade četiri sata, onda to moramo dopustiti i svima prijevremeno umirovljenima. I kako netko tko je proglašen nesposobnim za rad može raditi uopće? Nije mi jasno”, kazao je Mrsić.

Miro Bulj (Most) replicirao je na ministrovo izlaganje.

“Zakon je prvo počeo vrijediti od 1.1. 2018., a sada od 1.1. 2019. godine, znači godinu iza. Posebno bih htio spomenuti, jer vi spominjete da je Domovinski rat temelj hrvatske države i branitelji su trebali biti institucija, ali trebamo zaustaviti izjave od vaših koalicijskih partnera, Milorada Pupovca, koji je usporedio generala Bobetka sa Slobodanom Miloševićem. Nije dostojanstvo Domovinskog rata ako govorimo samo o 11-orici poginulih iz HOS-a dok u u Hrvatskoj imamo četničke spomenike – Šoškočaninu i ostalima. I nije dostojanstvo dok Hrvatska ne bude od Vučića četnika, koji komentira ovaj zakon, zatražila ratnu odštetu od 45 milijardi eura pa će biti i za branitelje i za sve ostale socijalne kategorije”, rekao je Bulj.

Facebook Komentari