Najnovije

Bernardić o strvinarskom fondu i istražnom povjerenstvu: Tko je napisao ‘lex Agrokor’ i je li povezan s premijerom

Više klubova zastupnika je na početku današnje sjednice sabora zatražilo stanku zbog afere Agrokor.

“Nakon zastrašujućih optužbi o umiješanosti Vlade u slučaj Agrokor i da Ante Ramljak i Martina Dalić direktno stoje iza strvinarskog fonda Knighthead – mislim da nijedna osoba u Hrvatskoj nije protiv istražnog povjerenstva za Agrokor”, izjavio je Davor Bernardić.

Čini mu se da je priča o Agrokoru puno dublja i mračnija. Odgovornost je svakog zastupnika i svakoga kome je interes Hrvatske na prvom mjestu – da digne ruku za Povjerenstvo”, poručio je predsjednik SDP-a te vladajuće upitao zašto pet mjeseci skrivaju istinu o Agrokoru i kako je moguće da se ‘lex Agrokor’ pisao prije sastanka s Ivicom Todorićem u Vladi.

“Tko je napisao ‘lex Agrokor’ i je li povezan s premijerom” nastavio je pitati Davor Bernardić. Pozvao je premijera Andreja Plenkovića da Saboru objasni situaciju s Agrokorom, a vladajuće da već u petak na dnevni rad Sabora stavi istražno povjerenstvo za Agrokor.

Milorad Batinić (HNS) rekao je da oni nemaju problema s osnivanjem povjerenstva za Agrokor.

“Postoje različiti motivi kolega koji to žele. HNS je bio protiv Lex Agrokora ovakav kakav jest. Svjesni smo što ovakva tvrtka znači za gospodarstvo Hrvatske. Apeliram na sve da je Sabor tu da bi bio kontroling. Koji je rezultat dosadašnjih istražnih povjerenstava? Naša promišljanja bi trebala ići u smjeru da se utvrdi politička odgovornost. Pustimo DORH da odradi posao, a nakon toga da se onda osnuje povjerenstvo”, kazao je Batinić.

Branko Bačić (Klub HDZ-a) rekao je da su blogovi Todorića povezani sa skorašnjom objavom financijskog izvješća koje će pokazati jesu li bila lažirana ili ne.

“Zaboravljamo da je Agrokor bio u stečaju praktički, da je bio blokiran s 3 milijarde kuna, da je imao dug od 40 milijardi kuna i da je kolaps Agrokora prijetio financijskoj stabilnosti RH. Znakovito je da predsjednik SDP-a i Todorić danas imaju usklađene stavove. Nevjerojatno je da poziva Vladu da objavi podatke o Agrokoru. Mi nemamo problema u HDZ-u s osnivanjem istražnog povjerenstva. No, ne želimo da se miješa u rad pravosudnih tijela koje u ovom trenutku provode istražne radnje u koncernu, ne želimo da se zakonodavna vlast miješa u rad glavnog državnog odvjetnika”, istaknuo je Bačić dodavši da je neprihvatljivo da se osnivanje povjerenstva uvjetuje izborom ustavnih sudaca kao da je to ustupak HDZ-u.

Nikola Grmoja (Most) smatra da se istražno povjerenstvo koje bi osnovao Sabor treba baviti ne samo s 2017. nego bi trebalo ići daleko u povijesti.

“Mi nismo istražitelji ni tužitelji ali moramo vidjeti koji su ljudi, koji političari i institucije omogućili ovakvu aferu, tu prvenstveno mislim na HANFA-u i HNB. Ne smijemo dozvoliti da nam se opet dogodi isto”, rekao je.

Ivan Pernar (Živi zid) podsjetio je da je prošlo pet godina otkada je Robert Ježić obećao vratiti pet milijuna eura Sanaderovog mita državi.

“Ježić je rekao vratit ću ako presuda Sanaderu bude pravomoćna. A što ako ne bude? Država po tome ništa ne poduzima. Zanima me zašto osoba koja ne provodi izravan nalog suda, koja laže, kako ona može biti zaštićeni svjedok? Mislim da bi DORH trebao dati status zaštićenog svjedoka Ivici Todoriću i reći mu da im kaže tko mu je omogućio da sve to radi”, rekao je Pernar.

Anka Mrak Taritaš (GLAS) također je pozvala na osnivanje istražnog povjerenstva.

“Gospodine Plenković, preuzimite odgovornost”, poručila je

Facebook Komentari