U DORH stigla anonimna kaznena prijava protiv M. Dalić, Ramljaka i drugih zbog zločinačkog udruživanja oko Agrokora

Nepoznata osoba podnijela je DORH-u kaznenu prijavu protiv ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade RH Martine Dalić, Vladina povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka i niza drugih osoba povezanih s izvanrednom upravom
Prijava je podnesena, zbog, kako se navodi, niza kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti počinjenih u sastavu zločinačkog udruženja.

Anonimna kaznena prijava odaslana je na još 40 adresa, svim državnim čelnicima, nizu saborskih zastupnika i stranačkih čelnika, kao i medijima, navodi Jutarnji list.

Kako doznaje Jutarnji, Državno odvjetništvo zaprimilo je kaznenu prijavu te je ona stavljena u rad u redovnoj proceduri. Kako je neslužbeno potvrđeno, istražitelji će analizirati prijavu i provjeriti njezine navode kako bi se utvrdilo jesu li iznesene optužbe utemeljene, odnosno je li bilo zloporaba ili drugih kaznenih djela.

Međutim, to ne bi trebalo imati nikakav utjecaj na osnovnu predistragu u slučaju Agrokor koju već mjesecima provodi zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u suradnji s policijom i drugim državnim institucijama i stručnjacima. Ta se istraga bavi utvrđivanjem mogućih nezakonitosti u radu Agrokora i s njim povezanih tvrtki do 2016. godine, odnosno do aktiviranja lex Agrokora i postavljanja izvanredne uprave.

“Martina Dalić, Ante Ramljak, Alexander Debelius, Wilheim Hemetsberger, Klaus Requat, Alastair Beveridge, Tin Dolički, Boris Šavorić i Tonči Korunić te NN osoba koje predstavlja Knighthead fond počinili su više kaznenih djela u okviru zločinačkog udruženja”, stoji u kaznenoj prijavi.

U prijavi stoji da su gore navedeni imali namjeru preuzeti Agrokor i njegovom rasprodajom sebi pribaviti protupravnu korist, na štetu Republici Hrvatskoj i njenom gospodarstvu. Tvrdi se da su sve organizirali ministrica Dalić i Ante Ramljak. “Oni su vodili zločinačko udruženje u okviru kojega su prihvatili i odobrili otkup 49 posto Agrokorovih bondova po 70 posto nižoj cijeni Knighthead fondu, da bi tzv. roll up financiranjem Agrokora samo na prvih 100 milijuna plasiranih eura, pribavili imovinsku korist fondu od 70 milijuna eura”, piše u kaznenoj prijavi.

U objašnjenju stoji kako su neki članovi skupine posljednjih par godina već u Hrvatskoj djelovali zajedno kao timovi na nekoliko projekata. Tvrdi se da je skupina počela intenzivnije praćenje Agrokora u 2016. godini, a svoju priliku su vidjeli u studenom 2016. godine, kada su bili uvjereni da Agrokor neće moći refinancirati dug. “Agrokor je uspješno obavio refinanciranje, a oni su znali da nikada više neće imati ovakvu priliku za realiziranje svojih ciljeva, pa su krenuli u nesmiljene akcije. Povećavaju timove i okupljaju saveznike, uvlače i geopolitiku. Stranka MOST i Božo Petrov odlično se uklapaju u njihov projekt…”, piše u prijavi, prenosi Index koji je cijelu prijavu stavio na svoju stranicu.

Facebook Komentari