Bloger Todorić u najnovijem postu optužuje Ramljaka i revizore za pljačku

“Kako se rade bilance?” – tema je najnovije objave Ivice Todorića na njegovu blogu nakon što je jutros Nacional objavio da bi se Todorić uskoro mogao suočiti s optužbama da je odgovoran za najveću sustavnu prijevaru i pljačku u povijesti hrvatske države, vrijednu dvije milijarde eura.

Osim Todorića, piše Nacional, sa sličnim bi se optužbama trebali suočiti i brojni njegovi suradnici dodaući da će teške optužbe svoje uporište pronaći u završnom izvještaju revizorske kuće Price Waterhouse Coopers koje će službeno biti dovršeno ovog tjedna.

Todorić je pak najnoviju objavu na svojem blogu naslovio – “Kako se rade bilance?”

“Uprava Agrokora na osnovu svojih poslovnih politika sastavlja financijsko izvješće. Revizori daju mišljenje na financijsko izvješće. Mišljenje revizora mora biti stručno, objektivno i neovisno. Uprava svake kompanije ima svoje strategije i u skladu sa zakonom primjenjuje određene računovodstvene politike. Izbor računovodstvenog postupka temelji se na postavljenim poslovnim ciljevima kompanije.

“Poslovna strategija i poslovni ciljevi Uprave pod mojim vodstvom bili su razvoj i investicije, a tom smo cilu prilagodili izbore računovodstvene politike.

Uprava pod vodstvom povjerenika ima neke druge strategije i ciljeve, pa se očito prilagođavaju I računovodstvene metodologije. Ako je promjena računovodstvenih politika značajna, onda bi to revizori morali u izvještajima iskazati. U tom slučaju iznimno važno poštivati osnovna načela – prvenstveno načela opreznosti i razboritosti, po kojima se bilančne pozicije ne smiju niti potcjenjivati niti precjenjivati.
Izvješća koje bi trebao izdati koncern Agrokor za 2016. godinu izdaje nova uprava pod vodstvom povjerenika, znači ne revizori. Revizori će samo dati mišljenje. Upravo je nevjerojatno da ni revizija ni postojećea uprava nisu zvali na razgovor odgovorne osobe na koje se taj izvještaj odnosi.
Ako je istina sto pišu mediji, onda je to očito dramatična promjena ciljeva i strategije kompanije iz čega proizlazi i prilagođavanje računovodstvenih politika.

Ipak, ovdje želim ponoviti da izvješća za 2016. godinu kad ja sam vodio kompaniju izdaje i potpisuje Ante Ramljak.
A taj isti povjerenik nakon preuzimanja Agrokora 10. Travnja .2017. govori da Agrokor mora nestati, Agrokor se mora razdjeliti, mora se rasprodati. Pitam se kakva je to poslovna poslovna politika i kakve će iz toga proizaći računovodstvene politike? Ovdje se radi o uništenju Agrokora kao velikog dijela hrvatske industrije. Ovdje se radi o ogromnoj šteti za hrvatsku državu, a u konačnosti radi se o pljački.

U javnosti se očekuju financijska izvješća Agrokora, a neki mediji unaprijed ih prezentiraju kao posljedicau nezakonitih radnji.
Zbog svih ovih manipulacija želim upozoriti i jasno reći da tako enorman gubitak koji bi bio utvrđen financijskim izvješćima može biti samo rezultat primjene računovodstvenih tehnika umanjenja imovine od strane sadašnje uprave i revizora, a ne nikakvih manipulacija od strane bivše uprave. Milijarde koje se spominju najvećim djelom mogu se odnositi na otpis naših investicija, razvoj i širenje tržišta, širenje kompanije, umanjenje vrijednosti imovine.

No iza svakog tog otpisa stoji uloženi novac za koji se jako dobro zna gdje je, kada i u što uložen. To što se sada pod patronatom izvanredne uprave i faktičkim upravljanjem Knighthead fonda zloupotrebljavaju računovodstvene tehnike vrednovanja imovine ne čudi jer je njihov interes direktno suprotstavljen interesu kompanije.
Činjenica da je, između ostalih, u obavljanju revizije financijskih izvješća Agrokora kao vanjski konzultant angažirana firma SAPIENTIA NOVA čija je direktorica Mirjana Marinković bivša zaposlenica CAIB-u u kojemu je bila voditeljica odjela financija dodatno govori u prilog povezanosti interesne skupine i sukoba interesa onih koji bi navodno trebali dati neovisno mišljenje”, ustvrdio je Todorić u najnovijoj objavi na svojem blogu.

Facebook Komentari