Predsjednica RH govorila povodom 70 obljetnice priključenja Istre Hrvatskoj, uzvanici burno negodovali

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sudjeluje u Pazinu na obilježavanju Dana Istarske županije i 70. obljetnice Pariške konvencije.

U svom je govoru spomenula doprinos katoličkog svećenstva u Istri, na što je publika izrazito burno reagirala, jakim uzvicima negodovanja. Predsjednica se u sklopu svoga govora kratko obratila i na talijanskom jeziku. U svom je govoru predsjednica pozdravila antifašiste Istre, na što je dobila velik pljesak prisutnih. Međutim, tijekom govora spomenula je i Katoličku crkvu, odnosno njezin doprinos pripajanju Istre Hrvatskoj. Na sam spomen katoličkoga svećenstva, predsjednicu su iz publike izviždali. Grabar Kitarović, međutim, zvižduci nisu smeli, nego je mirno nastavila. Spomenula je, među ostalim, i don Božu Milankovića, čija je objava spomenice u Istri, kako je kazala, dala ključan doprinos u pripajanju Istre Hrvatskoj.

Prošle su 74 godine od slavnih pazinskih odluka kojima su istarski narodni predstavnici potvrdili već prije izraženu odlučnost Hrvata i domoljuba svih nacionalnosti o priključenju Istre matici zemlji Hrvatskoj, izjavila je između ostalog predsjednica Republike Grabar-Kitarović.

Prošle godine imala sam čast posebno odlikovati istaknutog antifašista Ljubu Drndića, autora proglasa o 13. rujna 1943., proglasa kojim je autentično izražena volja naroda o pripadnosti Istre Hrvatskoj i ujedinjenju, kako je istaknuto, s ostalom našom hrvatskom braćom uz poklik “Živjela hrvatska Istra!”. U tom pokliku izražena je sva ljubav istarskih Hrvata prema domovini koji su, iako su od nje kroz većinu svoje prošlosti odvojeni granicama oduvijek pripadali. To domoljublje nisu mogli gušiti fašistički progoni i zločini, nego su naprotiv, potaknuli otpor tijekom kojega su kroz više od dva desetljeća borbe za slobodu i narodna prava život dali mnogi domoljubi, a mnoge su hrvatske obitelji bile prognane. U Istri su pale prve žrtve fašizma u Europi i u njoj se razvio prvi antifašistički pokret. Svaki istarski domoljub bio je antifašist, neovisno o ideološkoj pripadnosti, kazala je.

Na njenu izjavu da je poseban doprinos u narodnoj borbi za slobodu dalo katoličko svećenstvo, prisutni su burno reagirali s negodovanjem. Treba naglasiti da je katoličko svećenstvo predvođeno don Božom Milanovićem, objavom spomenice hrvatskog svećenstva u Istri, i na druge načine tijekom Pariške mirovne konferencije dalo ključan doprinos konačnoj međunarodnoj potvrdi Pazinskih odluka.

„Spomenice hrvatskog svećenstva u Istri“ i na druge načine tijekom Pariške mirovne konferencije dalo ključan doprinos konačnoj međunarodnoj potvrdi Pazinskih odluka. Taj doprinos nije nažalost nakon rata bio cijenjen. Naprotiv, Crkva je iz ideoloških razloga bila izložena različitim progonima, pa i ubojstvima svećenika i vjernika. I to treba reći kao jednu od istina u cjelini povijesti toga vremena, govorila je predsjednica dok je u dvorani vladalo nezadovoljstvo brojnih okupljenih antifašista koji su potom na izlasku predsjednice iz dvorane vikali „Tito, Tito“. Potom su počeli pjevati i partizanske pjesme, javlja Jutarnji list.

Domoljublje Istrijana istim je žarom došlo do izražaja i u Domovinskom ratu, najvećim mogućim odazivom u postrojbe Hrvatske vojske i policije, kazala je između ostalog predsjednica Republike.

Jednake je zvižduke na spomen utjecaja Katoličke crkve na Istru dobio i župan Istarske županije, Valter Flego, koji se prvi obratio prisutnima i čestitao obljetnicu.

Bez negodovanja prisutnih nije prošao ni ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, čiji je govor također bio prekidan povremenim zvižducima.

Osim predsjednice Republike na svečanoj sjednici u ime premijera RH sudjeluje i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Ispred središnjeg spomenika u parku Narodnog ustanka u Pazinu predsjednica RH je prethodno položila vijenac, a u spomen domu otvorila izložbu “70. godina: Pariški mirovni ugovori – 70 anni Trattati di Parigi 1947.”.

Facebook Komentari