Nakon zvižduka Predsjednici RH Mesić zaključio: Nemaju dva totalitarizma, nisu Jasenovac i Goli otok isto

Istarska županija danas je proslavila svoj dan i obljetnicu pripojenja Hrvatskoj. Kako to biva, na svečanost su bili pozvani državni dužnosnici, ali i neki bivši poput Stjepana Mesića. Za vruću atmosferu pobrinuli su se predstavnici antifašista dijeleći jednima zvižduke, a drugima ovacije.
“Prije ćemo mi umrijeti, nego svoje zemlje dat! Smrt fašizmu, sloboda narodu”, skandirali su okupljeni.

Na svečanoj sjednici obilježavaju se Pazinske odluke o sjedinjenu Istre s maticom Hrvatskom i Pariški mirovni ugovori kojima je Italija odstupila od Istre, hrvatskih otoka i gradova.
“Ovaj diplomatski uspjeh ne bi bilo moguće ostavriti bez pobjede NOB na čelu s Titom”, kazao je predsjednik SABA RH Franjo Habulin, piše N1.

Ovacijama je dočekan bivši predsjednik Stipe Mesić kojem istarski anfifašisti nisu zamjerili sporne izjave iz 90-ih o NDH.
“Nemaju dva totalitarizma, nisu isto Jasenovac i Goli otok”, rekao je Mesić.
U tu atmosferu stigla je i predjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je prvo položila vijenac na središnjem spomeniku u parku narodnog ustanka. Čim je stala za govornicu dobacivanja i zvižduci iz publike podsjetila su je na premještanje Titove biste s Pantovčaka.
Najžešći antifašisti govore da predsjednica nije osobito dobrodošla u Istru jer kako kažu “Mi smo onaj objekt gradili za Tita, a ona ga je odmah izbacila van!”.
Za razliku od Zagreba, istarska mjesta ne daju na Tita čije ime i dalje stoji na ulicama i trgovima, bez obzira na susjedstvo.
“Mi smo uvijek isti, dakle, mi se ne mijenjamo, mi znamo koje su naše vrijednosti, mi znamo koji su naši trgovi i te trgove sasvim sigurno nećemo mijenjati”, rekao je Valter Flego, župan Istarske županije.

Time bi kažu promijenili i svoj identitet, u Županiji u kojoj se drugovi, drugarice i borci svečano pozdravljaju jednako kao i hrvatski branitelji.

Facebook Komentari