Erjavec opet prijeti Hrvatskoj

Ministar vanjskih poslova Slovenije Karl Erjavec još jednom je poručio da dijalog s hrvatskom ima smisla samo ako će se pričati o implementaciji arbitražne presude o rješenju graničnog pitanja između dvije zemlje.
Nakon govora premijera Plenkovića na generalnoj skupštini UN-a u kojem je prozvao Sloveniju za nepoštivanje međunarodnog prava, slovenski premijer Cerar otkazao je dolazak u Zagreb, a odnosi dviju država ušli su ponovno u slijepu ulicu. I dok slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec prijeti Europskom komisijom, Cerar je sazvao sastanak vladajuće koalicije.

Slovenski šef diplomacije kazao je kako je hrvatski premijer Andrej Plenković već tri puta rekao da RH ne priznaje arbitražu – u Ljubljani, u Savudrijskoj vali i prošli tjedan u New Yorku.

Kao mogućnosti rješenja problema sa slovenske strane, naveo je jednostranu implementaciju arbitražne presude tamo gdje je Slovenija može sama provesti i pritiske Europskoj komisiji.
Očekuje da će se o tome razgovarati u petak u Talinu na summitu o digitalnoj budućnosti.
Kaže da Hrvatska neće nikada ući u OECD dok god ne priznaje međunarodno pravo, a kao primjer naveo je Poljsku koja je bila “kažnjena” oko pravosudne reforme.
Kada prođe rok od šest mjeseci, zaprijetio je, Slovenija će podići tužbu protiv RH jer nije implementirala odluku Suda.
Poručio je kako se nada da će Plenković spoznati da vodi politiku koja nigdje ne vodi.

“Prije ili kasnije RH će morati implementirati odluku”, kazao je.
U idućim tjednima na Vladi će se naći interventni zakon, raspravljat će se kako pomoći onima koji su po odluci pripali RH. Očekuje se da će taj zakon biti izglasan u slovenskom parlamentu u listopadu, piše N1.

Facebook Komentari