Vlasnik može u svakome trenutku doći sa sredstvima i ponuditi vjerovnicima da im isplati 40,2 milijarde kuna duga

Ad

Ministrica Martina Dalić je prokomentirala izjave i optužbe koje je iznio Ivica Todorić.

”Ja mislim da izjave koje kruže ovih dana po medijima u stvari predstavljaju iskaze odvojenosti jednog čovjeka od stvarnosti. Što se tiče trenutka i dana kada su Todorić i Uprava Agrokora potpisali zahtjev za pokretanje izvanredne uprave, nije bilo nikakvih pritisaka, barem ne od strane moje ili od strane Vlade, koliko je meni poznato”, izjavila je Dalić istaknuvši pritom da je taj zahtjev potpisala cijela Uprava Agrokora koja je bila sastavljena od više članova, a ne samo Todorić.

Podsjetila je da je Todorić još uvijek upisan kao vlasnik društva Agrokor u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu (SKDD).

“On je i dalje upisan kao vlasnik i stoga kao vlasnik može u svakome trenutku doći sa sredstvima i ponuditi vjerovnicima da im isplati 40,2 milijarde kuna duga, kolika danas znamo da je ta brojka”, kazala je i ponovila da će konačnu brojku pokazati skoro revizorsko izvješće.

Na novinarski upit zašto se ona spominje u priopćenju, Dalić je kazala da se to mora pitati Todorića.

I Dalić smatra da lex Agrokor nije protustavan. “Lex Agrokor sukladno ustavnim odredbama predstavlja ograničavanje poduzetničke slobode u situacijama koje su propisane zakonom. A Ustav u situacijama koje predstavljaju rizik za sigurnost i stabilnost gospodarstva to dopušta”, kazala je.

Pritom je podsjetila da je mogućnost bankrota Agrokora do koje je doveo Todorić prijetila da više od 30.000 osoba u Agrokoru ostane bez posla, da više od 148.000 radnih mjesta dobavljača Konzuma bude ugroženo i da budu ugroženi brojni hrvatski sektori.

Na novinarski upit zašto je Todorić nakon pola godine promijenio strategiju prema Vladi, Dalić je odgovorila da ne zna. “Meni to nije poznato. Kao što sam rekla, sve ovo što vidim po medijima meni izgleda kao govorenje čovjeka koji je u potpunosti odvojen od stvarnosti i koji u potpunosti ne povezuje kakva je gospodarska stvarnost, a kakva je stvarnost koja postoji u njegovoj glavi”, kazala je.

Dalić: O povjerenju prema Agrokoru pitajte dobavljače

Hoće li pismo Todorića naštetiti povjerenju prema Agrokoru, Dalić smatra da to treba pitati dobavljače. “Obratite se dobavljačima i pitajte ih koja je praksa bolja, ova kada danas izvanredna uprava redovito plaća sve isporuke sukladno ugovorima i ugovorenim rokovima ili ona koja je postojala za vrijeme gospodina Todorića kada smo vidjeli da su mnogobrojni računi ostajali neplaćeni mjesecima, a i zbog čega toliko raspravljamo u proteklim mjesecima o starome dugu”, izjavila je Dalić.

Istaknula je da je financiranje u iznosu od 100 milijuna eura koje je izvanredna uprava dogovorila u šestom mjesecu bilo namijenjeno upravo za isplatu staroga duga dobavljačima, malim do 5,2 milijuna kuna u potpunosti, a ostalima razmjerno, te da je na samome početku prilikom otvaranja izvanredne uprave 50 milijuna eura bilo namijenjeno za isplatu staroga duga.

“Prema tome, jedan od načina za provjeriti povjerenje, je upitati dobavljače što misle koji oblik i koji način poslovanja je bolji”, zaključila je, prenosi N1.

Facebook Komentari