Njemačka je pred izborima: EU računa s pobjedom Angele Merkel

Predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron "poziva na deeskalaciju", objavio je ured francuskog predsjednika i dodao da će Macron "o tome razgovarati s njemačkom kancelarkom" Angelom Dorotheom Merkel kasnije u četvrtak u Aachenu gdje će mu ona uručiti europsku nagradu Karlo Veliki

Europa bez Angele Merkel? Mnogima u Bruxellesu je to gotovo nemoguće zamisliti. Čak i za one koji si to priželjkuju. No nakon izbora u Njemačkoj EU čeka čitav niz reformi.

Francuskom ministru financija Le Maireu već sada je sve jasno: kada bude izabran novi saziv Bundestaga i kada se prašina oko budućih koalicijskih partnera slegne, kancelarka će i dalje biti Angela Merkel. Francuska je odabirom Emmanuela Macrona na mjesto predsjednika odabrala novu i još uvijek nepoznatu osobu. Njemačka se s druge strane čvrsto drži svoje kancelarke. Ukoliko bi i nastavila istim putem, njemačko-francuski motor bi mogao napokon ponovo pogurati Europsku uniju. „Dvije najvažnije države eurozone početkom listopada imat će novu većinu i zato postoji mogućnost da se ubrza integracija u eurozoni” izjavio je nedavno ovaj francuski ministar u Tallinnu na sastanku ministara financija EU.

Francuska očekuje pomoć od Angele Merkel

I predsjednik Europske komisije, Jean-Claude Juncker je u svom govoru prošlog tjedna izjavio kako vidi otvoren „prozor mogućnosti” za novi uspon u EU nakon izbora u Njemačkoj. Francuski predsjednik želi odmah dva dana nakon izbora u Njemačkoj predstaviti svoje prijedloge dalekosežnih reformi za EU. Emmanuel Macron time ubrzava svoj tempo. S druge strane, oba kandidata za poziciju kancelara Njemačke u Berlinu izrazili su pozitivno mišljenje o Macronovim planovima. Oboje si mogu zamisliti uspostavljanje nove pozicije jedinstvenog financijskog ministra EU-a i malo više ekonomske fleksibilnosti na francuski način. Čini se da Angela Merkel i njezin konkurent Martin Schulz, nekadašnji predsjednik Europskog parlamenta imaju jednaku viziju Europe.

„Bit će različitih mišljenja kancelarke Merkel, predsjednika Macrona i predsjednika EU komisije, Junckera. U Europi je najvažnija rasprava o idejama i uvjerenjima. Na kraju ostaje kompromis koji će ojačati Europu”, smatra francuski ministar financija Le Maire, koji toliko duboko vjeruje u pobjedu Angele Merkel da uopće ne spominje ime Martina Schulza.

„Merkel je zamjenjiva, Njemačka je važna”

Stručnjak za EU Janis Emmanoulidis smatra da će i nakon izbora u Njemačkoj principe EU politike i dalje određivati Njemačka i Francuska. S ili bez Merkel, jer to i nije toliko odlučujuće, kaže. Emmanoulidis u Bruxellesu vodi nevladinu organizaciju Europski politički centar (European Policy Centre): „U budućnosti će se postupati umjereno. Kompromisi se moraju donositi, ali postoji i mogućnost da to budu kompromisi koji sadržavaju reforme, bez suočavanja s velikim udarcima. Za to još uvijek ne postoji spremnost.” Emmanoulidis misli da je „kraljica Europe” kako je nazivaju neki europski mediji, apsolutno zamjenjiva. Martin Schulz, kao iskusni međunarodni političar, također može zastupati interese Njemačke u Bruxellesu. Merkel naravno ima prednost, jer je nakon 12 godina ona upoznata sa svim detaljima problema i osobno poznaje svakog političara za stolom. „Tu kancelarka ubire dodatne bodove, ali to ipak ne znači da neko drugi istu ulogu ne bi mogao igrati jednako ozbiljno i u skladu sa međunarodnom scenom.”

„Željena europska Njemačka”

Za mnoge Europljane s juga, konzervativna Angela Merkel simbolizira politiku štednje i financijsku krizu. Grčki zastupnik Europskog parlamenta Dimitris Papadimoulis iz lijeve Syrize, priželjkuje kancelara lijevih uvjerenja, koji bi ograničio njemački višak izvoza i dopustio više zaduživanja. „Radije bih europsku Njemačku nego njemačku Europu. Rastuće regionalne i socijalne nejednakosti ugrožavaju proces ujedinjenja Europe”, kaže Dimitris Papadimoulis za DW. I za Nijemce bi bilo bolje kada bi se više investiralo u Njemačku i kada bi porasle plaće. Do sada je europska politika bila takva da „28 zemalja raspravlja i na kraju odlučuje Njemačka”, kaže i dodaje: „To se mora promijeniti.”
Manje nade u promjenu vlasti ima poljski predstavnik u Europskom parlamentu, Kosma Zlotkowski iz konzervativne stranke „PiS”. Zlotkowski prije svega odbacuje njemačku migracijsku politiku koju je ona nametnula EU. U suštini, svejedno je tko će vladati u Berlinu. CDU/CSU i SPD svejedno se ne razlikuju. „Merkel je od CDU-a napravila jednu socijaldemokratsku stranku. Ona je pokupila sve teme socijaldemokrata. Sve je to sada isto.”

Uzbudljivo je samo pitanje koalicije

U Bruxellesu većina računa s tim da će Angela Merkel opet biti kancelarka najveće države članice. Stručnjacima samo nije jasno s kim će ona vladati. Opet s SPD-om? Ili sa Zelenim i liberalima? Ili samo s jednom od ove dvije stranke? „Bit će zanimljivo vidjeti kako će se ponašati Angela Merkel u novom političkom okruženju. Bilo bi to nešto drugačije od onoga što smo gledali posljednjih godina”, kaže stručnjak za EU Janis Emmanoulidis u razgovoru za DW. „Dakle vrlo je važno koja će koalicija vladati u Berlinu. Čak se i izvana s nestrpljenjem čeka na to.”

Facebook Komentari