Kolinda Grabar Kitarović: Napadaju me oni koji ne žele da BiH uđe u Europsku uniju i NATO

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odgovorila je, u intervjuu za Jutarnji list, na kritike koje na njezinu adresu stižu iz BiH.

Našli ste se na udaru dijelova politike, ali i društva u BiH. Nedavno vas je reis Islamske zajednice Husein Kavazović optužio za “zlonamjernu kampanju”. Je li riječ samo o vašim upozorenjima na sigurnosne prijetnje ili se iza krije još nešto?

– Prvo bih rekla da u EU, i to mogu reći sa sigurnošću, nema te osobe i nema te države koje zastupaju članstvo BiH i ostalih naših susjeda u EU kao što sam to ja osobno i hrvatska Vlada. Apsolutno nema nikakve kampanje protiv BiH. Upravo suprotno, koristim svaku prigodu kako bih podcrtala europski i euroatlantski put susjedne države s kojom smo najviše povezani. Iz ovih recentnih događanja, ne mogu se oteti dojmu, da smo ja osobno, ali i Republika Hrvatska pod orkestriranim napadima koji dolaze od onih koji jednostavno ne žele ostvariti ulazak u EU i NATO. Žao mi je da su u to uključile osobe i udruge koje cijenim i za koje držim da čvrsto podržavaju europski put te da žele najbolje BiH, jednako kao i ja. Kao što sam napisala u odgovoru Majkama Srebrenice, svoj odgovor uputit ću i reisul-ulemi Kavazoviću kojeg osobno iznimno cijenim. Držim da BiH treba napraviti puno veći pomak prema članstvu u EU i za to se neprestano zalažem. Držim da dosadašnje inicijative međunarodne zajednice nisu bile dovoljno snažne, da treba više raditi s BiH i pružiti joj jasniju euroatlantsku perspektivu. Nedostatak vizije i perspektive stvara kod ljudi pomalo strah od budućnosti, odnosno plodno tlo za nekakve treće ideje koje su suprotne cilju koji je izrazila sama BiH. U interesu mi je dobrobit svih triju konstitutivnih naroda i drugih zajednica. BiH mora biti suverena država jednakopravnih konstitutivnih naroda. Ono što mi je najbitnije jest ekonomska, politička i svaka druga dobrobit koja dolazi s EU koja će svima u BiH pružiti puno veće mogućnosti za razvoj i prosperitet, rekla je Grabar Kitarović za Jutarnji.

Treba li u tom kontekstu promatrati i protivljenje dijela političke scene u BiH gradnji Pelješkog mosta?

– Protivljenje je apsolutno bespredmetno. Taj će se most graditi jer će se njime povezati teritorij Hrvatske i teritorij EU. Gradit ćemo ga u skladu sa svim međunarodnim standardima uključujući tu i Konvenciju o pravu mora.

U BiH su mnogi ljuti jer često ističete da postoji sigurnosna prijetnja iz te zemlje.

– Porast međunarodnog ekstremizma i terorizma jest najveća prijetnja miru i sigurnosti u modernome svijetu. O tome govorim jednako kao i svi drugi svjetski lideri. Nikad to nisam poistovjećivala ni s Bošnjacima niti s učenjem islama. Na žalost, cilj ovo kampanje jest stvoriti upravo takvu percepciju u javnosti, a ja to apsolutno odbijam. To je suprotno biti moje politike. Kao susjedi, trajno smo upućeni jedni na druge, nama je sigurnost i stabilnost BiH od apsolutnog interesa, kao i cijelom EU.

Uskoro vas očekuje posjet drugoj velikoj svjetskoj sili, Rusiji. Što će biti glavne teme vašeg razgovora s Vladimirom Putinom?

– Očekujem da prije svega postavimo novi okvir odnosa koji su dugo bili zanemarivani. Ne očekujem da ćemo ovim posjetom premostiti sve razlike koje postoje, ali očekujem da ćemo dati zamah našim odnosima, a posebice gospodarskima. Javilo se jako puno tvrtki koje će tijekom mojega posjeti Rusiji sudjelovati na gospodarskom forumu. Rusija je svjesna našeg članstva u EU i NATO i obveza koje iz toga proizlaze. Međutim, Rusija je apsolutno nezaobilazan partner u razgovorima o pitanjima od globalne sigurnosti, terorizma, što je relevantno i za jednu i za drugu državu i s čime se suočavamo u modernom svijetu. Rusija je nezaobilazan partner za rješavanje korijenskih uzroka pitanja s kojima se susrećemo ili bismo se mogli potencijalno susresti kao što su ilegalne migracije, rekla je predsjednica za Jutarnji list.

Facebook Komentari