U Saboru stanke zbog Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Na početku današnje sjednice zastupnik Klisović je u ime SDP-a zatražio stanku zbog Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Marija Puh je u ime HNS-a zatražila stanku zbog crne statistike koja se tiče nasilja nad ženama.

Željko Glasnović tražio je stanku zbog stanja u pravosuđu. Tomislav Panenić u ime Mosta tražio je stanku zbog izmjene i dopune Zakona o HNB-u.

Nakon stanke prvi je govorio Joško Klisović.

Marija Puh rekla je da se nasilje u sve okrutnijm obliku ne događa nekom drugom i u prošlosti, nego je tu i oko nas.

“Svaka treća žena u našoj državi je žrtva nasilja u obitelji. U prvih osam mjeseci ove godine ubijeno je 8 žena, to se ne smije događati i to su više nego poražavajući podaci”, rekla je Puh.

“Nitko od nas ne smije šutjeti. Moramo sve više govoriti o nasilju nad ženama jer broj koji trpi teror je ogroman”, rekla je i apelirala na sve da se što prije ratificira Istanbulska konvencija.

“Nemojmo šutjeti jer nasilje nema opravdanja i ne događa se nikom drugom”, zaključila je.

Irena Petrijevčanin Vuksanović također je govorila o nasilju nad ženama.

“Stanku smo tražili da kažemo da smo u potpunosti protiv svih oblika nasilja”, rekla je i dodala da bi društvo doživjelo transformaciju u nenasilno potrebno je reći koji su problemi.

“Često se preklapaju gotovo identični projekti i programi, nedostaje novca. Financijsko stanje u resornim ministarstvima često nije omogućavalo realizaciju svih projekata i ciljeva. Da ne bi ispalo da je sve u novcu, najviše toga je, treba reći, problem svijesti, pojedinačne i društvene. Svijest se razvija najviše od obitelji, a nažalost danas svjedočimo da je društvo tehnološki sve naprednije, ali kao da je nastupila faza srozavanja. Zato je bitna koordinacija svih aktera u društvu jer jedno ili dva ministarstva ne mogu riješiti problem”, rekla je i dodala da neće prihvatiti verificiranje teme nasilja kao ideološke.

Facebook Komentari