Lušić iz Grafoplasta: Danas predajem Smokvicu državi! Evo im sve, neka upravljaju

Otok Smokvica Vela, koji je Ministarstvo obrane još 1995. godine dalo na upravljanje Općini Primošten, a oni ga na idućih 30 godina ustupili poduzeću Grafoplast, danas će mirnim putem biti vraćen državi, potvrdio je vlasnik tog poduzeća Ante Lušić za Šibenik IN

‘Tijekom dana dostavit ćemo šibenskom Županijskom državnom odvjetništvu Općinskom i sudu dokumentaciju o vraćanju u mirni posjed otoka i tako nekoliko dana prije deložacije, najavljene za 27. rujna, vratiti Smokvicu državi’ izjavio je Lušić za ŠibenikIn.

S otoka je preselio osobne stvari, dio namještaja i opreme koja je tamo dopremana tijekom protekla dva desetljeća, a u dokumentaciji koju danas predaje šibenskom pravosuđu popisano je sve što ostavlja na otoku gdje se nalazi i nekretnina upisana na njegovo, vila koju je 2014. legaliziralo Ministarstvo graditeljstva, kazao nam je.

‘Odlučio sam obaviti to džentlmenski, predati posjed državi bez incidenata i događanja naroda, mirno i prije zadanog roka i današnjim danom za mene ova priča završava. Jednostavno, više ne mogu! Neka se moji odvjetnici dalje bave tom pričom’, kaže Lušić koji smatra da je i sam oštećen u toj nevjerojatnoj pogodbi s državom, koja je cijeli jedan jadranski otok bez naknade predala na 30-godišnje korištenje privatniku.

Tvrdio da je tijekom godina na Smokvici uložio milijune, a zbog dugogodišnjeg spora s državom nije otokom mogao normalno upravljati.

‘Ostavljam im uređeni otok sa strujom i vodom, svim priključcima i nekretninama u kojima još ima namještaja i praktički sve je nedirnuto. Eto sada sve to pravnoj državi pa neka upravljaju’, poručuje.

U Općini Rogoznica, na čijem se teritoriju Smokvica nalazi, budno prate situaciju i vrlo su zainteresirani za razvoj turizma na otoku koji je pola stoljeća bio nedodirljiva baza JNA, a onda zadnjih dvadesetak godina pod kontrolom Lušića, odnosno Ivice Todorića koji je upravljao Smokvicom od 2006. do poslovnog kraha lani.

‘Buduća namjena Smokvice treba biti u funkciji turizma, i to elitnog turizma, ali to se može dogoditi samo ako Ministarstvo obrane proglasi otok vojno neperspektivnim. Tek tada Županija šibensko-kninska i Općina Rogoznica mogu pristupiti izmjenama Prostornog plana i namijeniti otok razvoju turizma za što smo itekako zainteresirani’, kaže načelnica Rogoznice Sandra Jakelić (HDZ) kojoj je, dodala je, svejedno hoće li MORH nekretnine na otoku prodati ili dati nekome u zakup.

Na potezu je u svakom slučaju Ministarstvo obrane, odnosno novoosnovano Ministarstvo državne imovine koji će za koji dan pod kontrolu države vratiti otok na kojem gotovo 70 godina nije bio dopušten pristup smrtnicima, građanima Hrvatske u čijem posjedu se zapravo Smokvica kao javno dobro i nalazi, piše ŠibenikIn.

Marić: Država Todoriću propustila naplatiti 200 milijuna kuna za otok Vela Smokvica

Todorić je uzurpirao otok Smokvicu, nije osam godina deložiran, a trebao je biti nakon presude, evo tko ga je sve štitio

Facebook Komentari