Povjerenstvo za sukob interesa o predsjednici države

U tijeku je sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje danas donosi odluku o pokretanju ili nepokretanju postupka u dva predmeta vezana uz predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

– Donošenje odluke o pokretanju ili nepokretanju postupka u predmetu P-149/16, dužnosnica KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ, predsjednica Republike Hrvatske,

– Donošenje odluke o pokretanju ili nepokretanju postupka u predmetu P-247/16, dužnosnica KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ, predsjednica Republike Hrvatske.

Predlaže se nepokretanje postupka u slučaju pomilovanja

Predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković kazala je kako se u pojedinim medijima navodila odluka Predsjednice o pomilovanju Danka Seitera osuđenog na zatvorsku kaznu zbog gospodarskog kriminala.

Predsjednica Povjerenstva nakon iznesenog mišljenja, uvažavajući činjenicu kako je davanje pomilovanja diskrecijska prerogativa, dala je prijedlog da se protiv predsjednice postupak ne provede.

Seiter je jedan od optuženih u aferi Karlovačka banka, a teretilo ga se za zlouporabu položaja i ovlasti zbog sklapanja ugovora o kreditu s obrtom “Hanžel”. Vlasnik obrta Hanžel je Nikola Hanžel, koji je poznat po podatku da je njegova druga tvrtka “Lana karlovačka tiskara” donirala 197.565 kuna za kampanju HDZ-ova kandidata Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima.

“Nužno je uvažavati stajalište Ustavnog suda iz ožujka 2011. godine. Sud obrazlaže kako javna dostupnost informacija o pomilovanim osobama ima legitimni cilj. RH je demokratska država i u njoj nije dopušte akt bilo kakve samovolje pa sud ističe kako je nužno da uvid u popis pomilovane osobe bude javno dostupan”, kazala je Orešković.

Orešković je kazala kako je uvidom o odlukom o pomilovanju utvrđeno da se Danku Seiteru izrečena kazna zatvora u trajanju od jedne godine zamijenila uvjetnom osudom.

Predsjednica Povjerenstva nakon iznesenog mišljenja, uvažavajući činjenicu kako je davanje pomilovanja diskrecijska prerogativa, dala je prijedlog da se protiv predsjednice postupak ne provede.

“Može se smatrati kako postoji interesna povezanost između predsjednice i Hanžela s jedne te Hanžela i Seitera s druge strane. Ipak, uvažavajući činjenicu kako je davanje pomilovanja diskrecijska prerogativa te da je javno objavljena, predlažem da se postupak ne pokrene”, kazala je Orešković za slučaj pomilovanja.

Predlaže se nepokretanje postupka zbog rođendanske proslave

Nakon toga Povjerenstvo je počelo raspravu o pokretanju ili nepokretanju postupka u predmetu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović zbog prijave vezane uz njezinu rođendansku proslavu koju je organizirao Zdravko Mamić, a o kojoj je govorila u emisiji Točka na tjedan N1 televizije.

U toj se prijavi navodi da državni dužnosnik ne smije zadržati poklon čija vrijednost prelazi 500 kuna.

Članica Povjerenstva, Branka Lukačević – Gregić predložila je da se, zbog nedostatka dokumentacije, protiv predsjednice postupak ne pokrene.

“Mamić je u medijima kazao kako je predsjednicu upoznao u Bruxellesu te dva puta donirao njezinu kampanju. Kazao je i kako je u njenom stožeru nastala ideja o večeri. Kazao je kako su ‘se proveselili i više se nisu vidjeli’. Iz Mamićeve izjave nije razvidno kad je proslava održana”, kazala je Lukačević-Gregić.

Kazala je kako Povjerenstvo od MUP-a nije dobilo sve potrebne informacije zbog tajnosti službenih podataka, prenosi N1.

Facebook Komentari