Njemačka kancelarka Angela Merkel: Protivim se prijetnjama Donalda Trumpa upućenih DNR Koreji

Savezna Republika Njemačka i Sjedinjene Američke Države ne slažu se u stajalištu o Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji, rekla je danas njemačka kancelarka Angela Dorothea Merkel, jasno osudivši prijetnju američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa da će “totalno uništiti” tu državu.

Kancelarka SR Njemačke, Angela Dorothea Merkel, za koju se očekuje da će osvojiti i četvrti mandat na izborima u nedjelju, rekla je da su sankcije i diplomacija jedini način da se tu zemlju navede na pregovore.

“Protivim se takvim prijetnjama”, rekla je Angela Dorothea Merkel za Deutsche Welle upitana za komentar o izjavama američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa za govornicom u UN-u.

Njemačka kancelarka Angela Dorothea Merkel i američki predsjednik Donald John Trump

“Svaki oblik vojnog rješenja smatramo potpuno neprimjerenim i ustrajemo na diplomatskom rješenju”.

Dodala je da su s njezinog stajališta “sankcije i njihova primjena primjeren odgovor. Smatram da je sve drugo u svezi DNR Koreje pogrešno”.

Njemačka kancelarka Angela Dorothea Merkel je kazala kako je prije nekoliko dana u telefonskom razgovoru rekla američkom predsjedniku Donaldu Johnu Trumpu da se mora pronaći diplomatsko rješenje na Korejskom poluotoku.  (Theo Ljubić, Deutche Welle, Reuters)

Facebook Komentari