HGK: Hrvatska treba kapitalizirati dobre veze s Iranom, ali treba i prometna povezanost, vizni sustav i platni promet

„Hrvatsko i iransko gospodarstvo imaju veliki potencijal za razvijanje međusobne suradnje, za što su zainteresirane obje strane, a prostora ima u području energetike, željeznice, brodogradnje, metalne industrije, IT industrije, farmaceutike, prehrambene, kemijske i auto industrije, turizma te prijenosa znanja.“, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović na Hrvatsko-iranskom gospodarskom forumu održanom danas u HGK, u sklopu kojega se održavaju susreti hrvatskih i iranskih tvrtki.

“Zadatak nam je stvarati prilike i otvarati vrata gospodarstva unatoč preprekama u poslovanju, koje se rješavaju. Hrvatska može iranskim tvrtkama ponuditi svoj izvrstan geostrateški položaj za ulazak na europsko tržište s 500 milijuna ljudi.”, rekao je Burilović.

“Ovaj je forum prilika za daljnje unaprjeđivanje odnosa dviju zemalja i uspostavljanje dodatne gospodarske suradnje, a mogućnosti su velike. Uloga je politike rješavati i uklanjati prepreke, kao što je pitanje platnog prometa, što je preduvjet za daljnje jačanje međusobne gospodarske suradnje.”, istaknuo je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

“Službeni posjet hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i hrvatskih gospodarstvenika Iranu prošle godine te razgovori s iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem bili su poticaj daljnjem razvijanju međusobnih gospodarskih odnosa.”, rekao je veleposlanik Islamske Republike Iran za Hrvatsku Mohammad Reza Sadegh, dodajući da iransko tržište s 80 milijuna ljudi može biti od značaja za hrvatski industrijski sektor.

“Hrvatska može biti ključna zemlja za Iran u otvaranju europskih vrata te u odnosima Irana s europskim državama.“, istaknuo je predsjednik Iranske trgovačke, industrijske, rudarske i poljoprivredne komore Golamhossein Shafeei, dodajući da Iran u Hrvatskoj vidi veliki potencijal za suradnju u području energetike, prehrambene industrije, farmaceutike, graditeljstva, inženjerstva, tekstilne i drugih industrija. „Potrebno je razvijati suradnju u financijskom sektoru, a također ostvariti i zajedničku proizvodnju brendova i plasirati ih u druge zemlje. Važno je međusobno povezivanje kopnenim transportom i željeznicom, uspostavljanje izravne zračne linije Teherana i Zagreba, ubrzavanje izdavanja viza s obje strane te unaprjeđivanje bankarskih odnosa.“, naveo je Shafeei.

„Hrvatska i Iran prošle su godine ukupno ostvarile 5 milijuna USD robne razmjene od čega je hrvatski izvoz u Iran bio 4,4 milijuna USD, a uvoz iz te zemlje 600.000 USD. Iran je Hrvatskoj na 94. mjestu u ukupnoj robnoj razmjeni. U izvozu Hrvatske Iran zauzima 81., a u uvozu 91. mjesto. Hrvatska u Iran najviše izvozi krvne pripravke te geodetske instrumente i aparate, a iz Irana najviše uvozi svježe i suho voće, orašaste plodove te sagove.“, napomenula je voditeljica Odjela za privlačenje investicija Sektora za međunarodne poslove i EU Svjetlana Momčilović, napominjući da je interes Hrvatske privlačenje značajnijih ulaganja u gospodarstvo, a osobito u proizvodne djelatnosti.

U sklopu gospodarskog foruma održani su i individualni razgovori predstavnika hrvatskih i iranskih tvrtki te institucija iz sektora graditeljstva, petrokemijske industrije, prehrambene industrije, bankarstva, veterinarskih proizvoda, automobilske industrije, elektroenergetike, logistike, trgovine te proizvodnje cipela, tekstila i sagova.

Facebook Komentari