IDS šalje u Sabor promjene Kaznenog zakona i slanje u zatvor Za dom spremnih, podrška od vladajućih manjina i HNS-a

Oorbeni IDS izradio je prijedlog izmjena i dopuna Kaznenog zakona u sklopu kojeg predlažu zatvorsku kaznu za isticanje fašističkih simbola, što naravno podrazumijeva i isticanje simbola, pa i pozdrava “za dom spremni”, koji se vežu za ustaški režim.

Još ne otkrivaju koliku zatvorsku kaznu predlažu jer prijedlog izmjena Kaznenog zakona upravo finaliziraju i vrlo će ga brzo uputiti u Sabor, ali računaju na podršku lijevo-liberalnih stranaka, dakle i SDP-a i HNS-a kao i GLAS-a, predstavnika manjina, ali i “umjerene desnice”. Jedino ne očekuju podršku Mosta jer Boris Miletić, šef IDS-a, kaže da je Most još desniji od HDZ-a.

Bez kazne za komunizam

Iako Miletić kaže da formalno o konkretnoj podršci parlamentarnih stranaka njihovom restriktivnom prijedlogu izmjena zakona još nisu razgovarali (premda podršku očekuju), neformalnih je razgovora ipak bilo. Tako IDS-ov zastupnik Tulio Demetlika kaže da vjeruje u podršku petero HNS-ovih zastupnika, a to ufanje temelji na razgovorima s HNS-ovim saborskim zastupnicima.

– Vjerujem da će nas HNS podržati, tako proizlazi iz naših razgovora sa zastupnicima HNS-a – rekao je Demetlika Večernjem.

Iako IDS predlaže zatvorske sankcije za sve simbole koji se vežu uz ustaški režim, nijednu kaznu ne predviđa za simbole komunizma.

– Simbole zla komunizma, poput Golog otoka, svi smo osudili. Ne možemo izjednačiti komunizam s ustaškim režimom, pod zvijezdom petokrakom Istra je vraćena matici domovini – odgovorio je Miletić na pitanje o nepredviđenim restrikcijama za simbole komunističkog režima.

IDS, nastavio je, u skladu s europskim primjerima Njemačke, Italije… predlaže zakon kojim, kako je rekao, napokon moramo osuditi zločinački režim.

No teško da IDS-ov prijedlog izmjena Kaznenog zakona u Saboru može proći, pogotovo bez Mosta. HDZ pak, kako doznaje Večernji u toj stranci, ne namjerava podržati nikakve prijedloge zakona, pa tako ni IDS-ov, s obzirom na to da Vlada kani predložiti svoj zakon kojim bi se regulirao odnos prema simbolima totalitarnih režima nakon što Vijeće za suočavanje s prošlošću izradi smjernice.

U HDZ-u smatraju da bi bilo logično da se i HNS, njihov partner u Vladi, ponaša kao dio vladajuće većine i da svoju podršku daju zajedničkom zakonu koji bi trebala predložiti Vlada.

IDS se ubacio u show

Kada je riječ o zastupnicima manjina, premda su i oni dio parlamentarne većine, očekivano je da oni podrže IDS-ov zakon s obzirom na to da su manjinci, posebno SDSS, nezadovoljni rješenjem o preseljenju HOS-ove spomen-ploče u Novsku u čijem je grbu i dalje pozdrav “za dom spremni”.

– Ako budemo imali većinu, zakon će proći. Ako ne prođe, to će značiti da moramo još sazreti kao društvo – rekao je Miletić. Nakon mini krize vlasti zbog HOS-ove ploče i intervjua ministra pravosuđa u Večernjem listu, i IDS se ubacio u show, piše Večernji.

Facebook Komentari