30.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Drvni klaster se buni, što radi DORH oko povlaštenih ugovora, investicije koje...

Drvni klaster se buni, što radi DORH oko povlaštenih ugovora, investicije koje ugrožavaju radna mjesta – Tolušić: Dajte prijedlog!

Prijedloge novog modela raspodjele drvne sirovine drvoprerađivačke industrije i Udruženja očekujem do 15. listopada. Ako se ne dogovori novi model primjenjivat će se postojeći. Pošteno je i korektno da od vas dobijemo načela i prijedloge s kojima ste suglasni i koje će Ministarstvo u potpunosti prihvatiti. Imate otvorene ruke da se posložite i predložite model raspodjele drvne sirovine prerađivačima“, poručio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na sjednici Izvršnog Odbora Udruženja drvo-prerađivačke industrije HGK.

„Kod pronalaska rješenja za raspodjelu drvne sirovine tražimo pomoć od Hrvatskih šuma, ciljevi su nam ruralni razvoj, postizanje veće dodane vrijednosti po kubnom metru drva te što veća finalizacija proizvoda. Smatramo da je potrebno osnivanje razreda 8, razine završnosti koji bi dobio poseban statusa jer je interes što veća finalizacija proizvoda i proizvodnja namještaja, a tih tvrtki koje zapošljavaju 400 do 500 ljudi nema puno“, istaknuo je predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK Daniel Smiljanić dodajući „da ako do sredine listopada ne definiramo vlastite prijedloge, znači da je problem u nama a ne u Ministarstvu poljoprivrede ili Hrvatskim šumama i to ću smatrati vlastitim neuspjehom i predati mandat predsjednika“, kazao je Smiljanić.

„Glavni je cilj Hrvatskih šuma restrukturiranje prodaje drvne sirovine, učiniti ju transparentnom, jednostavnijom te boljom. Model uvjeta i načina prodaje drvne sirovine obuhvatio bi prijedloge Udruženja drvno-prerađivačke industrije i njegovih članica i to na zadovoljstvo svih“, istaknuo je predsjednik Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić.

„Određene tvrtke u drvnoj industriji imaju specijalne ugovore i poseban status pri raspodjeli sirovine, a jesu li ti ugovori zakoniti ili stavljaju tvrtke u povlašteni položaj Udruženje nije dobilo odgovor“, upozorio je član Izvršnog Odbora Udruženja Ivić Pašalić.
„Pitanje pokretanja kaznene prijave protiv bivše Uprave Hrvatskih šuma, a u vezi posebnih ugovora utvrdit će DORH i ostale državne institucije. Provodi se i dodatna analiza za tvrtke koje su imale povećanje kod raspodjele drvne mase, ali ako se utvrdi da su ugovori zakoniti oni se neće povlačiti“, naveo je ministar Tolušić.

Govoreći o investiciji u Vukovaru, predsjednik klastera „Slavonski hrast“ i član Izvršnog Odbora Udruženja Josip Faletar kazao je da je svaka investicija u Slavoniju dobro došla, ali ako će ona zaposliti 500 radnika, a posljedica će toga biti otpuštanje 800 radnika u Vinkovcima i izvoz drvne sirovine iz Hrvatske, to nećemo podržati. Uz dovoljno trupaca tvrtke Klastera mogle bi zaposliti dodatnih 1000 radnika, rekao je Faletar. Ivić Pašalić nadovezao se kako je investicija Vukovar vrhunska politička manipulacija.

Direktor Drvne industrije Klana iznio je Hrvatskoj gospodarskoj komori problem nedostatka radne snage te upitao postoji li mogućnost uvoza radne snage u ovom sektoru. Predsjednik HGK Luka Burilović pozvao je drvoprerađivače da iznesu broj potrebnih radnika i obećao apelirati kod mjerodavnih. „Komora će se i dalje boriti da se kvote usklade s vašim potrebama. ‘Moramo se agresivnije boriti za interese drvoprerađivačke industrije. Evo, primjerice Poljska je IKEI uvjetovala 40 posto proizvoda domaće proizvodnje.“, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović.

Najnovije

Još iz rubrike