Znanstvenici prvi put ljudski mozak povezali izravno s internetom

Ako vam je dosta pisanja mailova, surfanja ili bilo čega što ima veze s internetom na pametnom telefonu ili računalu, onda ste pravi kandidat za “Brainternet” istraživanje. Naime, znanstvenici razvijaju potpuno nov način pristupa internetu, direktno putem mozga i nove načine razmjene podataka između ljudi i računala. Projekt ‘Brainternet’ na internet prenosi moždane valove i tako mozak pretvara u sastavni dio svjetske internetske mreže (World Wide Web).

Grupa znanstvenika Wits Sveučilišta iz Johannesburga prvi je put uspjela povezati ljudski mozak direktno na internet, što nije bio nimalo lak zadatak.

Korišten je uređaj elektroencefalogram (EEG) koji detektira i mjeri električne signale mozga, kako bi potaknuo neurološku aktivnost koju šalje specijalizirano minijaturno Raspberry Pi računalo korišteno u ovom istraživanju i koje prenosi i prikazuje podatke u obliku web stranice na kojoj je moguće pratiti moždane aktivnosti.

Nakon priključivanja računala na mozak, omogućeno je izravno upravljanje web stranicama, onako kako ih svi vidimo na internetu, tj. kao kad koristimo klasičan miš i tipkovnicu.

Iako je istraživanje poprilično komplicirano i teško objašnjivo bez ogromne znanstveno-tehnološke i biološke terminologije, važno je istaknuti da je ovo prvo uspješno istraživanje ovakve vrste, koje je povezalo mozak čovjeka direktno na internet. Znanstvenici ovim istraživanjem pokušavaju pojednostaviti čovjekovo razumijevanje vlastitih i tuđih mozgova, a cilj istraživanja je omogućiti interakciju između korisnika i njegovog mozga.

Ovaj oblik komunikacije s internetom omogućio bi svima, koji su iz bilo kojeg razloga spriječeni da se na uobičajen način koriste internetom, ali i za istraživanje računalnog učenja i daljnja istraživanja prijema i odašiljanja impulsa i informacija u i iz mozga. Spajanje računalnog sustava za slanje i prijem podataka i ljudskih elektrokemijskih procesa u mozgu na višoj razini uslijedit će u nekom daljnjem trenutku jer je ljudski mozak potpuno drugačiji od računalnih jedinica i zahtijeva još puno istraživanja i dokazivanja.

Ako programiranje postane dovoljno napredno, moći ćemo slati električne signale, možda čak i u obliku podataka, u mozak osobe povezan na EEG čitač. Ipak, to je već daleka budućnost jer je mozak vrlo različit tip “procesora” u usporedbi s digitalnim računalom, piše Zimo.

Facebook Komentari