Sudac Kolakušić kazneno je zbog prisile prema pravosudnom dužnosniku prijavio Z1, evo što s te televizije kažu o tome

Ad

Hrvatska danas objavila je 15. rujna integralni, javno dostupan dokument, u kojem sudac Mislav Kolakušić podnosi kaznenu prijavu u kojoj se sadržajno iznosi sumnja u prisilu prema pravosudnom dužnosniku i medijski reket. Danas je na redakcijski mail stiglo reagiranje televizije Z1 koje također prenosimo integralno i u cijelosti, bez ikakve namjere ulaženja u sadržaj objavljenog priloga, zbog kojeg je i sudac podnio kaznenu prijavu.

Jasno i glasno treba istaknuti da je hrvatsko pravosuđe u načelu sporo kao kuga, da je to jedna od rak rana hrvatskoga društva, da se može dogoditi da vas netko tuži i to bude riješeno u rekordnom roku, pa morate platiti odštetu, a da niste apsolutno ništa krivi, a da istrage USKOK-a, čije su namjere nerijetko upitne, a sporost u nekim slučajevima simptomatična, ponekad traju kratko, a ponekad se vuku godinama i završe u ladici u famoznom KR-Do-u. Jasno i glasno treba reći i da postoje izuzeci od ovoga pravila, koje je s vremenom postalo načelo i stvara percepciju korupcije u pravosudnom sustavu. Izuzeci vrijede za pojedine suce i državne odvjetnike, koji vrlo savjesno obavljaju svoj posao. Dakle, ne ulazeći uopće u meritum problema, zbog opisane i opće poznate katastrofe u pravosudnom sustavu i bez namjere bilo kakve prisile prema bilo kojem pravosudnom dužnosniku, objavljujemo odgovor Z1 televizije.

U nastavku je cijelo reagiranje Z1 televizije:

Odgovor na informaciju objavljenu 15. rujna 2017. u tekstu pod naslovom: „Kolakušić USKOK-u podnio kaznenu prijavu zbog medijskog reketa Z1 televizije” – daje se

Poštovani,

potaknuti objavljenom informacijom u tekstu pod naslovom “Kolakušić USKOK-u podnio kaznenu prijavu zbog medijskog reketa Z1 televizije” dajemo odgovor kako slijedi.

Z1 televizija je prije objave reportaže, utemeljene na činjeničnim navodima za koje postoji osnovan razlog povjerovati da su točne, u dobroj vjeri i profesionalno, provela detaljno i sveobuhvatno istraživanje, te u skladu s uobičajenom novinarskom obvezom poduzela sve potrebne mjere za provjeru njihove točnosti, koje je kao takve moguće provjeriti.

Informacije objavljene u predmetnoj reportaži od javnog su interesa, stoga ih kao takve ne samo da mediji imaju zadatak priopćavati, već ih javnost ima pravo dobiti.

Smatramo važnim istaknuti da se pravo na slobodu izražavanja ne odnosi samo na neutralne ili pozitivne informacije, već i one koje su negativne, kao i da sudac u okviru svoje profesionalne aktivnosti, nije oslobođen kritike i ispitivanja, pri čemu su granice prihvatljive kritike šire nego kad je riječ o običnim građanima.

Uvažavajući vladavinu prava i potrebu povjerenja građana u sudove, Z1 televizija je u konkretnom slučaju vodila računa da kritika ne prijeđe određenu granicu te istu reportažu zasnovala na informacijama prikupljenim od javnih institucija, iz javno dostupnih podataka, relevantnih i stručnih sugovornika, građana i drugih medija.

Navedeno proizlazi iz činjenice da u objavljenom tekstu pod naslovom „Kolakušić USKOKu podnio kaznenu prijavu zbog medijskog reketa Z1 televizije” nije osporena nijedna informacija objavljena u reportaži Z1 televizije.

Stoga svaku implikaciju da je Z1 televizija korištena u svrhu bilo kakve nečasne radnje kakva “medijski reket” zasigurno jest, u potpunosti poričemo i smatramo napadom na istraživačko novinarstvo i grubo kršenje prava na slobodu izražavanja i slobodu medija koji predstavlja jednu od temeljnih osnova demokratskog društva koje se temelji na pluralizmu, toleranciji i slobodoumnosti.

Z1 televizija namjerava i dalje, profesionalno i u dobroj vjeri, koristeći se pravom na slobodu izražavanja i slobodu medija, objavljivati vjerodostojne informacije od javnog interesa u skladu s pravilima novinarske struke i etike i pozitivnim propisima Republike Hrvatske.

Z1 televizija Mirela Matković glavna urednica
U Zagrebu, 18. rujna 2017.

Kolakušić USKOK-u podnio kaznenu prijavu zbog medijskog reketa Z1 televizije

Facebook Komentari