Poljski ministar obrane: Drugi svjetski rat ne bi ni izbio da SSSR nije podržao napad Njemačke na Poljsku, najgore je mentalno nasljeđe od okupacije

Poljski ministar odbrane Antoni Maćerevič izjavio je da Drugi svjetski rat ne bi ni izbio da SSSR nije podržao napad Njemačke na Poljsku kojim je rat počeo.

Maćarevič je to izjavio na godišnjicu upada sovjetskih snaga na početku Drugog svjetskog rata u Poljsku.

“Rat ne bi izbio da Njemačka nije dobila podršku ruske strane. Obje države su sklopile pakt da likvidiraju poljsku državu kao i druge zemlje Srednje Europe. Cilj je bila likvidacija državnosti a u krajnjem ishodu poljskog naroda. Te dvije sile su se dogovorile i provodile su tu politiku istrjebljenja”, kazao je Maćerevič u intervjuu koji je danas, na 78. godišnjicu sovjetske okupacije istočnih područja Poljske, objavila državna agencija PAP.

Maćerevič je optužio Sovjetski Savez te Rusiju kao njegovu nasljednicu, da je okupacija započeta paktom Ribbentrop-Molotov, o nenapadanju Njemačke i SSSR kolovoza 1939. godine, trajala sve do 1989. godine, a da je mentalno naslijeđe koje je ostavila gore nego fizičko uništavanje poljskih gradova i sela.

“Očigledna gospodarska zaostalost kao posljedica njemačke, a kasnije sovjetske okupacije, još uvijek se vidi kada usporedimo životni standard u Poljskoj i u zapadnim zemljama Europske unije. Iz te perspektive ispravno je zahtijevati ratne reparacije”, naveo je Maćerevič.

Poljski ministar koji slovi za jednog od najoštrijih, čak rusofobnih ministara u Vladi premijerke Beate Šidlo, optužio je Rusiju da je sve do današnjih dana mislila da može spriječiti da na teritorij Poljske dođu saveznički zapadni vojnici jer je do 1989. godine pretvorila Poljsku u svoju okupiranu koloniju.

“Taj njihov veto više nije aktualan. Poljska je punopravna članica NATO-a vojske naših saveznika su na našim granicama. To je realno jamstvo da nas više nikada neće izdati, kao što se to dogodilo 1. rujna 1939. godine”, kazao je Maćerevič.

Svega 17 dana po izbijanju Drugog svjetskog rata, Crvena armija je prešla cijelu dužinu poljske istočne granice, pravdajući to poljskom ambasadoru u Moskvi time da je poljska država prestala postojati kada je njen otpor slomila Njemačka i da SSSR mora zaštititi bratski ukrajinski i bjeloruski narod u tadašnjim istočnim područjima Poljske, a današnjim zapadnim dijelovima Ukrajine i Bjelorusije.

Od noćnih sati 17. rujna 1939. godine, na istok tadašnje Poljske upalo je, u tri vala, 1,5 milijuna vojnika Crvene armije, preko 6.000 tenkova i 1.800 zrakoplova.

Poljski Generalštab naredio je vojsci da ne stupa u borbu s Crvenom armijom, već da se povuče prema Rumunjskoj i Mađarskoj.

Do napada Njemačke na SSSR 1941. godine Poljska je ostala podijeljena na njemački i sovjetski dio, u skladu s tajnim aneksom pakta Ribbentrop-Molotov o podjeli Poljske, baltičkih zemalja, Finske i Rumunjske, prema kojem bi granicu između SSSR-a i Njemačke na teritoriju Poljske bile rijeke Narva i Visla.

Vijenac pred Spomenik palim i ubijenim na Istoku danas je položio i predsjednik Poljske Andžej Duda.

Facebook Komentari