Kiša i tuča u središnjoj Hrvatskoj, rekordne oborine na Kvarneru

Premda je kiše mnogima već i previše, bit će je i sljedećih dana, ponegdje i obilnije, pa će vrlo vjerojatno, gotovo pa i sigurno – mjestimice biti i novih rekorda. I u subotu je padala u velikim količinama. Bilo je i tuče. Veličine oraha padala je i na području Velike Gorice, Dugog Sela, Zagreba…

Tuča kod Velike Gorice bila je toliko jaka da su neki vozači morali stati uz cestu i pričekati da prođe, a jedan muškarac iz Podravine tvrdi da mu je led razbio glavu, pišu 24sata.

U mjestima Buševec i Rakitovec pored Velike Gorice pala je tuča i u 15 minuta zatrpala cijelo dvorište. Tuča kod Velike Gorice bila je toliko jaka da su neki vozači morali stati uz cestu i pričekati da prođe.

Muškarac iz Kloštara Podravskog kod Koprivnice tvrdi da mu je led razbio glavu dok je pokrivao auto, pišu 24sata.

Rekordne količine kiše na Kvarneru

Prema najnovijim mjerenima količine oborine na meteorološkim postajama DHMZ-a, u gradu Rabu od danas u 14 sati, prema još neslužbenim podacima, nova najveća mjesečna količina oborine je čak 446 mm, javlja HRT.

I to ne samo tijekom rujna, nego u bilo kojem mjesecu! Dosadašni apsolutni mjesečni rekord bio je u listopadu 1992. godine – 380,1 mm, a rujanski 306 mm iz 1984. Podaci postoje od 1978. godine. Srećom, premda je od jučer ujutro do jutros u 8 sati palo čak 117 litara kiše po četvornome metru, te do danas u 14 sati još dodatna 61 litra – apsolutni 24-satni rekord ostao je stari, gotovo 185 mm, izmjeren 30. 9. 2005.

Samo malo manje, 183 litre po četvornome metru, danas je između 1 i 6 sati palo u Crikvenici, prema još neslužbenim mjerenjima s automatske postaje DHMZ-a, koje je na HRA Rijeci – danas rođendanskom slavljeniku, objavio Ivan Novak, dipl. ing., meteorolog Pomorskog ureda PMC-a DHMZ-a.

Facebook Komentari