Ministar Péter Szijjártó: “Zbog hrvatskog ignoriranja suda, mađarska diplomacija mora zastupati najtvrđu moguću poziciju spram Republike Hrvatske”

Ministar vanjskih poslova Mađarske, Péter Szijjártó izjavio je danas kako mađarska diplomacija treba zauzimati najtvrđu moguću poziciju u pogledu ulaska Republike Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD) dokle god Hrvati ne ispoštuju odluku arbitražnog suda vezanu uz MOL.

U interviewu za mađarski portal mfor.hu objavljen jučer, Péter Szijjártó se osvrnuo i na Republiku Hrvatsku, odgovarajući na upit novinara da komentira situaciju s mađarskim susjedima – Ukrajincima, Rumunjima i Hrvatima – s kojima odnosi nisu sjajni.

“Hrvatska se nastoji priključiti OECD-u, organizaciji kojoj je glavno načelo poštivanje međunarodnih gospodarskih ugovora, a službeni Zagreb istovremeno ignorira odluke međunarodnih arbitražnih sudova koji odlučuju o međunarodnim gospodarskim slučajevima. Republika Hrvatska izgubila je postupak protiv jednog od najvećih igrača u mađarskoj ekonomiji, MOL-a, ali je odlučila da neće poštivati tu odluku. Uvjeren sam da u tim slučajevima mađarska diplomacija mora zastupati najtvrđu moguću poziciju”, kazao je mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó.

Arbitražni postupak između Republike Hrvatske i MOL Grupe pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu u Sjedinjenim Američkim Državama još je u tijeku

Arbitražni sud utemeljen prema Pravilima Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi presudio je 23. prosinca prošle godine u postupku koji je Republika Hrvatska pokrenula protiv mađarske naftne i plinske kompanije MOL kako ponuđeni dokazi nisu dovoljni da dokažu kako su ugovori sklopljeni 2009. godine nastali kao plod koruptivnih aktivnosti te ih je stoga sud odbio poništiti.

Mađarski MOL objavio je 12. siječnja ove godine dijelove pravorijeka arbitraže UNCITRAL-a, uz napomenu kako je to “učinio sukladno pravilima mađarskoga tržišta kapitala te pravnim obavijestima mađarske središnje banke, kao regulatora”. Među ostalim, MOL je tada priopćio kako je Sud u Ženevi presudio kako se “odbijaju svi zahtjevi Republike Hrvatske koji se temelje na mitu, upravljanju INA-om te MOL-ovim navodnim povredama Ugovora o međusobnim odnosima dioničara iz 2003. godine”.

Hrvatska Vlada odlučila je nakon te presude vratiti u svoje vlasništvo INA-u otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima MOL.

Arbitražni postupak između Republike Hrvatske i MOL Grupe pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu u Sjedinjenim Američkim Državama još je u tijeku. (Theo Ljubić, mfor.hu)

Facebook Komentari