Kolinda Grabar Kitarović o Lošinim huškačkim izjavama, ali i izvješću SOA-e i rastućim ektremizmima

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja na Malti s drugim šefovima država održava sastanak o sigurnosti u euromediteranskoj regiji i migracijama, komentirala je u izjavi novinarima izvješće SOA-e za 2017. godinu te je potvrdila da će večeras smijeniti Davora Domazeta Lošu zbog “ratnohuškačkih izjava”.

Podsjetimo, Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) objavila je u četvrtak četvrtu godinu za redom Javno izvješće.

Izvješće SOA-e nastalo je kao rezultat njihovog djelovanja, nikakvog političkog utjecaja nije bilo. To je dokaz da SOA bolje radi. Kao što sam rekla, brojke nisu bitne koliko su bitni trendovi. Definitivno je rast ekstremizma, veći broj radikaliziranih pojedinaca. Moramo surađivati sa svim susjedima u ograničavanju ekstremizma. No, protiv sam toga da se terorizam i ekstremizam izjednačavaju s etničkom ili religijskom skupinom, poručila je Grbar Kitarović.

Napomenula je i da islamska zajednica dobro funkcionira u Hrvatskoj, a da je “cilj radikala destabilizirati službene islamske zajednice u našem susjedstvu”.

Migrante koji dolaze u Europu treba uklopiti u društvo, kazala je Grabar Kitarović pojasnivši da čovjeka koji dođe, treba uključiti u rad zajednice jer ako se ne osjeća produktivno, tada se stvaraju problemi i radikalizacija i daljnje siromašenje te trendovi kojiu su negativni za svako društvo.

Migracije su problem koji ostaje i trebamo zajednički stav, globalni problem i moramo imati punu integraciju u društvo, vidjeli smo to i na primjeru nekih drugih država, istaknula je Grabar Kitarović.

Izjave BiH političara nije željela komentirati, ali je rekla da “iz BiH osjeća jedan trend protivljenja Hrvatskoj”. “Tu je Pelješki most, ne vidim kako bi to moglo naštetiti BiH osim što će rasteretiti Neum. Ta retorika nije zdrava, niti dobra, Hrvatska i BiH su usmjerene jedna na drugu”, istaknula je.

Što se pak tiče najavljena razrješenja umirovljenog admirala Davora Domazeta Loše iz Vijeća za domovinsku sigurnost, Grabar Kitarović je kazala: “Lošo više neće biti član Vijeća, večeras ću potpisati razrješenje. Članovi Vijeća imaju različite stavove, ne moraju se slagati sa mnom. Upravo to jest poanta. No jučerašnje izjave su neprihvatljive i uvredljive i huškačke. Treba smirivati vlasti, treba smiriti stanje sa Slovenijom, a ne provocirati”.

Istaknula je i da nije pogriješila što je zvala Lošu u Vijeće – “upravo zbog toga što sam rekla da želim različita mišljenja pa i ljudi koji idu nasuprot neke struje. On je i mene kritizirao i dao teške optužbe, tada ga nisam htjela smijeniti da ne ispadne osobno”, prenosi N1.

Dobro pročitajte izvješće SOA-e, hibridno ratovanje, dezinformacije, velikorspski ekstremizam…..

Facebook Komentari