Donald John Trump: Mramorne ploče iza UN-ove govornice izgledaju jeftino. UN-ov trošak je ‘kikiriki’ s obzirom na posao koji radi

Američki predsjednik Donald John Trump

Sve kamere i oči svijeta će idućeg tjedna na Općoj skupštini UN-a biti uprte u američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa, koji će za tamošnju govornicu stupiti prvi put otkako je na čelu najmoćnije države svijeta. Godišnje zasjedanje Opće skupštine najveći je događaj u diplomatskom kalendaru i svi su svjetski čelnici pozvani da govore o temi koju sami izaberu. Predsjednik Sjedinjenih Američkoh Država tradicionalno govori drugi.

‘Ove godine svi očekuju što će reći Trump’, tvrdi analitičar s njujorškog sveučilišta Columbia, Richard Gowan.

Američka veleposlanica pri UN-u, Nimrata “Nikki” Haley kaže da su prijetnje predsjednika Trumpa izazvale pozitivan šok u UN-u i da Sjedinjene Američke Države ondje više nitko neće ‘uzimati zdravo za gotovo’

Hoće li se Donald John Trump držati pripremljenog govora? Hoće li skrenuti i iskritizirati Ujedinjene narode? Ili pozvati na ‘vatru i bijes’ protiv komunističke DNR Koreje?

Kao i uvijek s Donaldom Johnom Trumpom, predviđanja su nemoguća, kaže Richard Gowan. ‘Njegovo ponašanje prema UN-u pomalo je shizofreno’, dodaje Gowan.

Početkom ove godine rekao je da UN-ova potrošnja ‘izvan kontrole’ i zaprijetio da će srezati milijardu dolara iz američkog doprinosa mirovnim operacijama diljem svijeta. Ali je samo koji tjedan kasnije kazao da je UN-ov trošak ‘kikiriki’ s obzirom na posao koji radi.

Pošto Sjedinjene Američke Države najviše doprinose proračunu UN-a, Trumpova prijetnja da će rezati uplate nije shvaćena olako. Američka veleposlanica pri UN-u, Nimrata “Nikki” Haley kaže da su prijetnje izazvale pozitivan šok u UN-u i da Sjedinjene Američke Države ondje više nitko neće ‘uzimati zdravo za gotovo’.

Zgrada Ujedinjenih naroda u New Yorku, SAD

Reforma UN-a visoko je na listi prioriteta Sjedinjenih Američkih Država. Prije nego što govori u Općoj skupštini započnu, američki predsjednik Donald John Trump će zatražiti da zemlje članice potpišu izjavu podrške reformskom planu glavnog tajnika UN-a Antónia Manuela de Oliveire Guterresa i zatražiti ga da UN pretvori u organizaciju spremnu ispuniti svoju ulogu, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

A što se samog Trumpova govora tiče, UN će vjerojatno dobiti ‘svoju porciju’, smatra Michael W. Doyle, analitičar sa sveučilišta Columbia i bivši savjetnik nekadašnjeg Glavnog tajnika UN-a, Kofija Atte Annana.

Pošto su svi govori namijeni i za domaću publiku, neće biti nikakvo iznenađenje ako Donald John Trump i za UN-ovom govornicom istakne svoju politiku ‘Amerike na prvom mjestu’.

Američki predsjednik Donald John Trump će zatražiti da zemlje članice potpišu izjavu podrške reformskom planu glavnog tajnika UN-a Antónia Manuela de Oliveire Guterresa i zatražiti ga da UN pretvori u organizaciju spremnu ispuniti svoju ulogu

‘UN je često služio američkim predsjednicima kao žrtveni jarac. Organizacija nije osobito popularna u Americi i ‘udaranje’ po njoj često nosi političke bodove. Neće biti nikakvo iznenađenje ako se Donald John Trump posluži oštrom retorikom’ kaže Michael W. Doyle.

A treba imati na umu da Donald John Trump nije ograničen na govornicu. Cijeli Twitter je njegova pozornica, naglašava Michael W. Doyle.

‘Ne bih se iznenadio da za govornicom bude jako oštar i onda dvanaest sati poslije na Twitteru sve ublaži’, kaže Richard Gowan.

António Manuel de Oliveira Guterres

Ovogodišnja prijetnja o rezanju troškova nije prvi put da Donald John Trump, stručnjak za nekretnine, nudi financijske savjete UN-u. Godine 2005. ponudio je da će preurediti sjedište u New Yorku za trećinu troškova koje planira UN. Sedam godina poslije prigovorio je da mramorne ploče iza UN-ove govornice izgledaju ‘jeftino’.

Idući će tjedan Donald John Trump prvi put stajati ispred tih ploča. Ali će mu tada UN-ov interijer vjerojatno biti “zadnja rupa na svirali.” (Theo Ljubić, DPA)

Facebook Komentari