DNR Koreja je danas rano ujutro ispalila neidentificirani projektil, preletio otok Hokkaido i pao u more

DNR Koreja je danas rano ujutro ispalila neidentificirani projektil, objavili su japanska vlada i južnokorejska vojska, dodajući da je on preletio otok Hokkaido i pao u more.

Japanske vlasti pojasnile su da je projektil preletio japanski otok Hokkaido u 7,06 po lokalnom vremenu te pao u more oko 2000 kilometara istočno od tog otoka.

Također su objavile da nema nikakvih dokaza da su dijelovi rakete pali na japanski teritorij.

“Kina i Rusija moraju pokazati da ne toleriraju takva bezobzirna lansiranja raketa, same poduzimajući izravne akcije”, rekao je američki državni tajnik Rex Wayne Tillerson

Službeni Tokio je dodao kako će poduzeti sve mjere da zaštiti sigurnost japanskog naroda, te da će dati adekvatan odgovor u kontaktu sa SAD-om i južnom Republikom Korejom.

Južnokorejska i američka vojska analiziraju pojedinosti tog lansiranja, objavljeno je.

Republika Koreja pozvala je na hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Balistička raketa Hyunmoo 2-A južnokorejske vojske može pogoditi bilo koji cilj na teritoriju komunističke DNR Koreje

Do lansiranja je došlo dan nakon što je komunistička DNR Koreja objavila da će nuklearnim oružjem “potopiti” Japan i svesti Sjedinjene Američke Države “na pepeo i mrak” zbog toga što su te dvije zemlje podržale rezoluciju UN-a kojom se pooštravaju sankcije protiv Pyongyanga.

SAD je potvrdio da je zabilježio lansiranje jedne sjevernokorejske balističke rakete srednjeg dometa koja je preletjela sjeverni Japan, a potom pala u Pacifik, objavile su svjetske novinske agencije.

Raketa nije predstavljala opasnost za sjevernu Ameriku niti za pacifički američki teritorij Guam, rekao je u priopćenju zapovjednik Dave Benham, glasnogovornik pacifičkog zapovjedništva američke ratne mornarice U.S. Navy.

Japanska ratna mornarica osposobljena je obarati sve sjevernokorejske balističke projektile

Američki predsjednik Donald John Trump informiran je o najnovijem sjevernokorejskom lansiranju, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Elizabeth Huckabee Sanders.

Sjedinjene Američke Države zatražile su od NR Kine i Ruske Federacije da djeluju nakon najnovijeg sjevernokorejskog lansiranja.

Američka 7. Pacifička flota raspoređena je za ratno djelovanje u vodama nedaleko DNR Koreje i Republike Koreje

“Kina i Rusija moraju pokazati da ne toleriraju takva bezobzirna lansiranja raketa, same poduzimajući izravne akcije”, rekao je američki državni tajnik Rex Wayne Tillerson.

Dodao je da NR Kina opskrbljuje DNR Koreju velikim količinama nafte, a da je “Rusija najveći poslodavac sjevernokorejskoj radnoj snazi”. (Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari