Praunuk čudovišta, gigantskog soma “Jura”, pojavio se podno Hendrixovog mosta na Savskom nasipu!

Prije nekoliko dana primijećen je džinovski som težak više od stotinu kilograma uz obale rijeke Save u Zagrebu. Fotografiju riječne nemani ustupila je portalu 100posto.hr Zagrepčanka B. V. (podaci poznati redakciji) koja tvrdi da je riječ o istoj golemoj ribi koja je prije punih šest godina napala i u rijeku povukla njezina psa, četrnaest kilograma tešku kujicu francuskog buldoga, prenosi Jutarnji list.

Prije šest godina njezin je suprug, inače poznati zagrebački uzgajivač francuskih buldoga baš u ovo predjesensko vrijeme, šetao njihovu buldogicu. Buldogica je trčkarala po plitkoj rijeci Savi uz obalu. Kod željezničkog mosta, poznatijeg i kao Hendrixov, kujica je iznenada snažno povučena u vodu. Suprug gospođe B.V. čim je primijetio da je kujica nestala, odmah je skočio u rijeku, no psu nije bilo traga. Kada je sav tužan došao doma, supruzi je ispričao što se dogodilo i zaključili su da je u pitanju veliki som, s obzirom na to da je riječ o golemim ribama koje često napadaju manje životinje, poput ptica pa čak i štakore i manje pse. Šest godina su gospođa B. V. i njen suprug upozoravali vlasnike manjih pasa na golemu riječnu neman, no rijetki su oni koji su im povjerovali. Međutim, gospođa se sada konačno domogla fotografije ribetine koju je uspjela snimiti kamerom svog mobitela.

Golema riječna neman primijećena je kod Željezničkog mosta na rijeci Savi, poznatijeg i kao Hendrixov most

“Sada u rujnu somovi su posebno aktivni jer se pojačano hrane prije dolaska hladnijih dana pa nije rijetkost vidjeti ih uz obalu. Fotografiju sam objavila na Facebooku, javio mi se ribolovac iz Republike Srbije koji kaže da bi se moglo raditi o somu teškom i do sto i pedeset kilograma”, pojasnila je gospođa B.V,

Ribetina koja obitava podno zagrebačkog Hendrixovog mosta proždrala je psa sličnog ovome, francuskog buldoga.

Hrvatski ribolovni stručnjak Daniel Vignjević, autor brojnih članaka o ribama i ribolovu, kaže kako je, sudeći prema fotografiji, doista riječ o velikom primjerku. “Iako je to teško procijeniti, riječ je o vrlo velikom somu, dužine barem dva metra. Težina bi mu mogla premašivati stotinu kilograma”, navodi gospodin Daniel Vignjević, koji otkriva kako nije nemoguće da ovako velika riba u dubine povuče manje ljubimce. Veće primjerke, kaže, viđao je uglavnom na Savi u blizini Toplane, no nije rijetkost ni da dođu u pliće vode te da se približe obali u potrazi za hranom.

Po Savskom nasipu svakodnevno trče ljudi i djeca

Somovi su inače vrlo opasni riječni grabežljivci, a u nekim slučajevima mogu narasti i do težine veće od tri stotine kilograma. Nije rijetkost da napadnu i ljude. Prošlog ljeta, točnije 24. kolovoza 2016. godine je dva metra dug som napao plivačicu u bavarskom jezeru i ugrizao je za bedro, objavio je lokalni njemački dnevni list Straubinger Tagblatt. Njemica je uspjela doplivati do obale nakon susreta s neobično velikom ribetinom u blizini grada Koessnacha, ali ima tragove ugriza i ogrebotine na bedruJohannes Schnell iz bavarskog ribolovnog saveza kaže da tragovi ugriza upućuju na to da je som bio mužjak i dug oko dva metra. Vjerojatno je štitio svoje mrijestilište. Dodao je da takvi incidenti nisu neobični u sezoni mriještenja, ali je malo vjerojatno da bi čak i tako velika riba mogla ozbiljnije ugroziti čovjeka. Inače, prosječan som dug je od 1,2 do 1,6 metara.

Džinovski som, praunuk čudovišta Jure kojeg je Zagrepčanka B.V. snimila u plićaku nedaleko zagrebačkog Željezničkog mosta koji je poznat i po nazivu Hendrixov most

PROKLETSTVO JARUNSKOG ČUDOVIŠTA
Nadalje, srbijanski mediji su polovinom kolovoza 2015. godine pisali o Beograđaninu Branku Krsmanoviću (66), komercijalistu u mirovini, kojeg je na Adi Ciganliji ujeo som u Savskom jezeru, kada je nakon plivanja, oko 18 sati, stao na dno. “Bio sam na plaži kod Zip lajna. Kada sam stao i krenuo izići iz vode, osjetio sam jak ugriz za nogu. Dubina je bila oko 1,2 metra. Brzo sam izašao i vidio ugriz. Bilo je dosta krvi. Otišao sam do spasitelja i oni su mi previli ranu i stavili jod. Zatim sam otišao u Dom zdravlja, gde sam primio tetanus” navodi Branko Krsmanović.
Čudovište iz Jarunskog jezera, navodno tri stotine kilograma težak som Jura i danas pripada više legendi nego li stvarnom percipiranju građana. Izblijedila je priča o ogromnom somu koji povlači kupače u mračne dubine jezera, iako se svake godine na Jarunu utopi nekoliko osoba.

Labrador-Retriever-Stafford Baron Leo i ruski veliki terijer Tia ne strahuju od čudovišne ribetine podno Hendrixovog mosta, jer su veliki i jaki psi

Klub Som Jura, na jarunskom Velikom jezeru, podsjećao je goste i prolaznike na legendu. Poznati lokal je prije nekoliko godina, pod neutvrđenim okolnostima, izgorio u požaru. Zapalila se plastična cerada i vatra se proširila na drveni zid. Gradsko poglavarstvo je donijelo odluku, godinu dana prije nesreće, o uklanjanju sedam lokala i nekoliko sportskih terena na Jarunu. Među tim klubovima nalazio se Som Jura koji nije bio ucrtan u kartu urbanističkog plana i trebalo ga je odmah ukloniti. Ostaje otvoreno kako je požar buknuo, je li ga netko podmetnuo ili je to još jedno prokletstvo čudovišnog soma.

Vlasnici manjih pasa koji svakodnevno trče po Savskom nasipu itekako moraju paziti na svoje kućne ljubimce, obzirom na džinovsku ribetinu, navodnog praunuka soma Jure

Po zagrebačkom Savskom nasipu od strane brojnih vlasnika pasa koji svakodnevno šetaju svoje pse krenula je priča o tome da je na početku ovog teksta spomenuti som koji je snimljen kod Hendrixovog mosta ustvari praunuk čudovišta Jure, no, nije jasno kako je praunuk Jure iz Jaruna mogao doći u rijeku Savu i to podno plavog Željezničkog mosta, poznatijeg i kao Hendrixov. Bilo kako bilo, džinovski som koji proždire manje pse je tu. Upozorenje svim vlasnicima pasa koji šetaju uz obalu Save sa svojim psima je da pozorno prate i paze na svoje pse kako im se ne bi dogodilo isto što i Zagrepčanki B.V. s početka ovog teksta. (Theo Ljubić, Straubinger Tagblatt, 100posto.hr)
Facebook Komentari