Nikakvo popuštanje ne dolazi u obzir nego jedna zrela, odgovorna i informativna priprema daljnjeg dijaloga sa Slovenijom

Predsjednik vlade Andrej Plenković sastao se u Banskim dvorima s čelnicima parlamentarnih stranaka i nakon sastanku kojemu je cilj tražiti podršku za bilateralno rješavanje graničnog prijepora sa Slovenijom obratio se javnosti.

“S čelnicima parlamentarnih stranaka razmotrili smo daljnje korake koje ćemo provoditi. Iskristalizirala se prva točka, da sve stranke stoje pri odluci Sabora kada je Hrvatska donijela jednoglasnu odluku za izlazak iz abitražnog procesa. To u cijelosti potvrđuje i stav Vlade RH koja je to jasno artikulirala nakon što je arbitražni sud donio presudu o tom procesu. Postigli smo razumijevanje kako je nužno nastaviti bilateralne razgovore i dijalog sa slovenskom stranom o granici, ali i o nizu drugih pitanja koja su ostala otvorena između dvije zemlje. Zaključili smo kako ćemo dijalog s parlamentarnim strankama voditi periodično jer je dio odgovornosti nas kao Vlade da o pitanjima koja su najvažnije potrebno da i stranke u oporbi u cijelosti budu upoznate s aktivnostima Vlade. Slovenija je nama susjedna zemlja, prijateljska zemlja, koja nam je važna u kontekstu političkih, gospodarskih, kulturnih odnosa… Partneri smo u nizu međunarodnih organizacija. U tom duhu sve razgovore koje vodimo s našim slovenskim kolegama nastavljamo upravo u tom duhu kreirati pozitivnu atmosferu gdje ćemo izbjeći bilo kakvo podizanje tonova.”

“Arbitražna presuda je za nas nevažeća. Konsenzus u Hrvatskoj oko toga je nužan. SDP je postavio dva uvjeta prije bilo kakvog daljnjeg nastavka razgovora s Vladom. Prvi je da se dostavi transparentno izvješće o odnosima Hrvatske i Slovenije, sa svim spornim pitanjima. Drugi je da se dostavi izvješće o hrvatskim interesima. Tek nakon toga opet zajedno možemo sjesti za stol i vidjeti što možemo napraviti u zajedničkim interesima. Tek nakon toga opet zajedno možemo sjesti za stol i vidjeti što možemo napraviti u zajedničkim interesima”, poručio je Plenković.

“Ono što slijedi, a to je Cerarov posjet, je prigoda da na stol stavimo niz otvorenih pitanja, da ih raspravimo, razmotrimo, Hrvatska želi razgovorima urediti pitanje granice sa Slovenijom. Isto tako želimo napredak drugih pitanja, tako radimo i pripremamo se za posjet kolege Cerara koji će, vjerujem, biti potvrđen za dva tjedna kad obojica budemo u New Yorku na skupštini UN-a”, rekao je Plenković dodavši da je zadovoljan kako se većina stranaka u Hrvatskoj slaže oko odnosa prema Sloveniji.

Novinare je zanimalo što hrvatski premijer misli o samoj odluci, to jest sadržaju arbitražne odluke: “Što se tiče samog sadržaja arbitražne presude naravno da su je temeljno analizirale sve stručne službe vlade, ne želim javno iznositi mišljenja”, kazao je premijer i dodao: “Nama je važno da u razgovorima nađemo rješenja podudarna sa zahtjevima koje je Hrvatska imala kada je ušla u arbitražni proces”.

Plenković je rekao je kako konzultacije s parlamentarnim strankama nikako nisu popuštanje slovenskoj strani: “To je jedan odgovoran potez, a ne popuštanje”, rekao je Plenković o konzultacijama.

“Nikakvo popuštanje ne dolazi u obzir nego jedna zrela, odgovorna i informativna priprema daljnjeg dijaloga sa Slovenijom”.

Rekao je kako on i slovenski premijer Miro Cerar imaju jako dobre odnose.

“Razumijem njegovu poziciju, ali siguran sam da i on razumije moju”, kazao je Plenković.

Sastanak s čelnicima hrvatskih parlamentarnih stranaka

“Premijer Plenković je na sastanku pohvalio Cerara kao razumnog čovjeka s kojim se dogovor može postići prije nego s drugim slovenskim političarima. Je li to tako zasad još ne znamo”, rekao je šef SDP-a, Davor Bernardić.

“Dijalog je potreban, ali bilo koji bilateralni pregovori sa susjedima ne smiju biti maska za prihvaćanje arbitraže. Ovo je prvenstveno odgovornost HDZ-a, ne samo jer vode državu danas nego su oni i započeli ovaj proces”, kazao je nakon sastanka Božo Petrov.

“Drago mi je da smo došli na naše”

Uoči samoga sastanka, predsjednik SDP-a, Davor Bernardić komentirao je poziv premijera. “Došli smo da nas premijer informira o stanju odnosa sa Slovenijom, i drago mi je da smo došli na naše. Drago mi je da su nakon devet mjeseci konačno HDZ i vladajući prepoznali da se važne stvari u Hrvatskoj moraju rješavati konsenzusom”, rekao je Bernardić.

I predsjednica stranke Neovisni za Hrvatsku, Bruna Esih, komentirala je poziv premijera na sastanak. Kazala je da se mora uspostaviti dijalog sa Slovenijom i nastojati stvari rješavati mirnim putem. Više pročitajte OVDJE.

Cilj sastanka: Pristupiti rješavanju problema sa Slovenijom

“Cilj sastanka je predstaviti širi kontekst naših odnosa sa Slovenijom, pristupiti rješavanju otvorenog graničnog pitanja na način da je to pitanje bilateralnih razgovora”, kazao je Plenković u četvrtak na početku sjednice vlade.

“Želimo u dijelogu sa slovenskom stranom u duhu dobrosusjedstva pronaći rješenja koja će biti na tragu izrazito mudre, stabilne, pouzdane politike koju smo vodili proteklih mjeseci”, dodao je premijer.

“Ne vidim neku osobitu potrebu za sazivanjem odbora za obranu Državnog zbora. Koliko znam, takvih inicijativa u Saboru niti će biti niti za to ima potrebe”

Pritom je podsjetio da njegov dogovor sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom koncem travnja, nakon stupanja na snagu revidiranog šengenskog sporazuma, o prelasku sa sustavnih kontrola na granici na ciljane kontrole.

“Time smo omogućili puno brži i lakši protok putnika, a to znači i turista u Hrvatsku. Takav razuman dijalog omogućio nam je najbolju turističku sezonu”, rekao je Plenković.

“Na tom tragu i vjerujući u vrlo pozitivan dijalog koji imam s kolegom Cerarom, očekujem smirene razgovore koji će pridonijeti jačanju odnosa sa Slovenijom, onom susjednom državom s kojom moramo imati najmanje problema i nerazumijevanja, a najviše suradnje i bliskosti”, kazao je Plenković.

“To je politika koju zagovaramo, to je platforma na kojoj ćemo tražiti podršku naših parlamentarnih stranaka, vladajućih i oporbenih”, naglasio je.

Danas popodne održat će se izvanredna sjednica slovenskog parlamentarnog odbora za obranu posvećena “spremnosti vojske da provede arbitražnu presudu o granici s Hrvatskom” koju je sazvao je predsjednik odbora Žan Mahnić iz najveće oporbene stranke SDS-a. Sjednica će se održati unatoč pozivima premijera Cerara da se otkaže jer je tema “neprimjerena” i najavi bojkota nekih vladajućih stranaka.

“Ne vidim neku osobitu potrebu za sazivanjem odbora za obranu Državnog zbora. Koliko znam, takvih inicijativa u Saboru niti će biti niti za to ima potrebe”, komentirao je Plenković, prenosi N1.

Facebook Komentari